Putin na tříkolce Harley Davidson.

Putin na tříkolce Harley Davidson. Zdroj: Reuters

Putin na tříkolce Harley Davidson.
Noční vlci na Olšanských hřbitovech
Noční vlci na Olšanských hřbitovech
Čeští sympatizanti kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci uctili 8. srpna 2020 dnes na Olšanských hřbitovech v Praze památku sovětských vojáků padlých za druhé světové války.
5
Fotogalerie

Noční vlci jsou spíš Putinovy čivavy. Kde se vzal nejslavnější ruský motorkářský gang?

Ruský nacionalistický gang Noční vlci vyrazil na “vlasteneckou” cestu do Berlína. Vybaveni sovětskými vlajkami a Zetky, kterými podporují invazi na Ukrajinu, odstartovali z jižní Moskvy a oficiálně chtějí 9. května dorazit až do německé metropole. Je to samozřejmě blbost, do civilizovaného světa je nejspíš nikdo nepustí, ale se vším, co se kolem Ruska v poslední době děje, není špatné se podívat, co jsou tihle Vlci vlastně zač.

Polooficiální vznik organizace se datuje někam do poloviny osmdesátek a už tenkrát byl hlavní figurou Alexander Zaldostanov, někdejší zubní chirurg, odtud taky jeho zbytečně cool přezdívka Chirurg. Chlapci byli úplně vypleskli ze západních motorkářských gangů a strašně chtěli svou vlastní ruskou kapitulu Hells Angels. Zaldostanov dokonce v devětaosmdesátém navštívil západní Berlín, pravé Hells Angels viděl, sehnal si jejich manuál a plný skvělých nápadů se vrátil zpátky do Moskvy. 

Hoši byli tenkrát velice silně prozápadní. Chtěli americké motorky, americký způsob života, americké kluby. Když taky v jedenadevadesátém tvrdí komouši oblehli během Srpnového puče ruský parlament, tehdy již oficiálně zformovaní Noční vlci stavěli barikády a chránili Jelcina uvnitř. A tady začíná dlouhá a plodná spolupráce mezi Vlky a ruskou vládou.

Během divokých kapitalistických devadesátek Vlci expandovali do celého Ruska. Vybírali výpalné, stavěli strip kluby, odstartovali vlastní značku oblečení, provozovali bike shopy, všechno, co byste mohli klasickému motorkářskému gangu přičíst. S nástupem Putina se ale začalo dít něco velmi podivného. Vždy nacionalističtí Vlci šli kompletně do extrému. Začali pořádat poutní spanilé jízdy na svatá místa ortodoxní církve a udržovali dobré vztahy s jejím šéfem patriarchou Kirillem. Což je někdejší agent KGB. Podobně jako další vlčí kamarád - Vladimir Putin. 

Putinovi Vlci

Putin znamenal pro Noční vlky absolutní revoluci. Motorkářský gang nádherně zapadá do ruské doktríny hybridní asymetrické války, takže Vlci pro něj pořádají nacionalistické akce, vymývají děckám mozek protizápadními pořady a pohádkami, které běžně vysílají v ruské televizi… vlajka Nočních vlků dokonce letěla na Mezinárodní vesmírnou stanici, což bylo gesto, nad kterým vrtěli hlavou i ruští vědci. Putin s Vlky drandil na své srandovní tříkolce a ročně tečou Vlkům od ruské vlády miliony a miliony rublů. 

Vlci ale plní úkoly i v zahraničí. Byli velice aktivní v hnutí Antimajdan, které mělo zvrátit snahy Ukrajiny orientovat se na demokratický západ. Před invazí speciálních jednotek na Krym dokonce organizovali demonstrace a milice a deset vlků za to dostalo oficiální medaile. V Luhansku tihle lidé sloužili jako místní policie a sami Vlci se vždycky strašně rádi fotí se Specnaz oddíly. Na Balkáně, kam chce Rusko zatnout drápy už nějaký ten pátek, byli dokonce členové gangu obviněni z pokusu o únos premiéra.

Kamkoli přijdou, rozsévají propagandu, rozesírají místní struktury a hájí zájmy válečného zločince. Jsou hluboce homofobní organizace, nábožensky fanatická organizace, která se vnímá jako svatá. Ale musí do svých řad pouštět i zástupce jiných náboženství, pravděpodobně proto, aby se Kadyrov mohl stát členem. Organizace, která kdysi bojovala proti tvrdým komunistům a teď jezdí se sovětskými vlajkami a portréty Stalina proto, že jim to nakázal agent KGB. Bývali extrémně prozápadní, ale teď odmítají cokoli, co vzniklo na západ od Moskvy. Až na motocykly Harley Davidson, protože Rusko evidentně nedokáže vyprodukovat solidní motorku, ani kdyby na to obětovalo celý rozpočet. Všech sedmnáct rublů.

Možná nejzábavnějším faktem je, že u zpravodajských agentur jsou Noční vlci bráni trochu jako vtip. Banda bříškatých pánů ve středních letech, kteří se dělají tvrdým gangem, ale jsou Hells Angels asi stejně jako je ruská armáda... inu, funkční armáda. Většina jejich moci vychází z jejich reputace, ale když se podíváte na fakta, vypadá to, že Noční vlci jsou spíš Putinovy čivavy.

Hlasitě štěkají, doopravdy moc nekoušou a rozumný člověk si je nepustí do baráku.