Video placeholde
Čečenský pohlavár Kadyrov se setkal s ruským prezidentem Putinem. (13. 3. 2023)
Kadyrov a Putin
Čečenský lídr Ramzan Kadyrov.
Čečenský vůdce Kadyrov s manželkou Medni
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ve své rezidenci v Grozném
15
Fotogalerie

Jefim Fištejn: Koryfej všech věd a přítel múzických umění. Kdo je čečenský vůdce Kadyrov?

Na internetu snadno nalezneme fotku, na níž „otec čečenského národa“ Ramzan Kadyrov vyznamenává svou dceru Chadižat Kadyrovou Řádem Kadyrova. Není to výjimečný případ, v čele hlavních institucí Čečenské republiky stálo nebo stojí dodnes na sto pokrevních příbuzných vůdce. Je vskutku milujícím tátou: každý jeho přímý potomek – a je jich zatím 13 – se po dosažení plnoletosti stává vysokým činovníkem, zpravidla ministrem něčeho.

Je jen logické, že i on je hojně vyznamenáván: na jeho vycházkovém mundúru již není místo pro další řády. Má na tři tucty nejvyšších ocenění Ruska, přičemž většina metálů je vyrobena z ryzího zlata a osazena více než stovkou rubínů, safírů a briliantů. Mnohé z řádů uráží náš smysl pro humor. Člověk, který se veřejně vyznává z toho, že v životě nic nepřečetl („Knihy nemám rád, je v nich zbytečně moc myšlenek. Čtu jen to, co píší o mně a mých činech.“), je mnohonásobným akademikem Ruské akademie věd v nejrůznějších oborech – od kriminalistiky až po agronomii. Poté co si jednou nechal udělat zubní hygienu, dostal Medaili za zásluhy v rozvoji stomatologie. Ve sbírce nechybí ani Řád za osvobození Afghánistánu, ačkoli tuto neklidnou zemi v životě nenavštívil. A jako třešnička na dortu zvláštní vyznamenání Za obranu lidských práv. Darmo mluvit o tom, že se chlubí vojenskými hodnostmi nejširšího záběru – donedávna byl generálmajorem hned tří druhů vojsk. Zdá se, že v posledních dnech sám sebe povýšil do hodnosti generálplukovníka. A když bývalý prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že o povýšení nic neví, Kadyrov odpověděl vágní výhružkou: „Doporučuji vám, abyste pečlivěji seřazoval priority.“

Na světě snad není druhého takového regionálního činitele, který by s bohorovnou sebejistotou káral zahraniční státníky, sliboval jim potrestání za nesprávné výroky a vyjadřoval se k mezinárodním otázkám globální povahy. Některým, jako třeba ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, slibuje, že jim vlastnoručně uřízne hlavu, až bude mít chvilku času. Kdo je vlastně největší Čečenec všech dob?

Ramzan Kadyrov se narodil v roce 1976 v horské vesničce Centoroj. Každý druhý v aulu má příjmení Kadyrov, Čečna má totiž nadále kmenové uspořádání a aul Centoroj patří tejpu Kadyrovových. Jeho otec Achmat v mládí pěstoval rýži a v létě jezdil na melouchy do jiných republik Ruska. Rodina byla silně věřící, a tak v 80. letech otec založil první islámskou školu na Kavkaze a stal se jejím rektorem.

Když v roce 1991 Džochar Dudajev vyhlásil nezávislost Čečenské republiky Ičkerie, Achmat Kadyrov se přidal k separatistům a vypracoval se na jejich hlavní náboženskou autoritu – muftího. Rusku vyhlásil svatou náboženskou válku džihád. Jeho syn Ramzan mezitím ukončil školní docházku a aktivně se zapojil do války proti federálům. Byl pravou rukou a osobním tělesným strážcem svého otce. Mezi dvěma válkami proti Rusku se Achmat ideologicky rozešel se stoupenci čečenské nezávislosti – nesdílel totiž jejich zanícení pro wahhábismus. Jako čečenský muftí sňal prokletí z ruských agresorů, stal se jejich spojencem a aktivně zrazoval své bývalé souputníky v džihádu. Po vraždě Dudajeva čečenský vůdce Aslan Maschadov označil Kadyrova za „nepřítele čečenského národa“ a šaríatský soud ho v nepřítomnosti odsoudil k trestu smrti. Není divu, že právě jeho Vladimír Putin ustanovil prezidentem Čečny a Ramzan se automaticky stal velitelem otcovy ochranky.

Leč fatwa je fatwa, a tak se v roce 2004 starý renegát stal obětí atentátu – 9. května pod tribunou VIP hostů vybuchla nálož, když se zrovna dívali na vojenskou přehlídku u příležitosti Dne vítězství. Tentýž den ještě v teplákové soupravě se Ramzan sešel s Putinem v Kremlu, kde ladili další postup. Mladý génius totiž nemohl být rovnou jmenován prezidentem, neboť tato funkce dle ústavy vyžaduje dosažení 30 let, kdežto jemu bylo teprve 28. Dva roky se musel spokojit s postavením prvního náměstka předsedy vlády Sergeje Abramova. Ten byl šťastným řízením osudu těžce zraněn v automobilové nehodě, čímž se z přičinlivého Ramzana stal premiér Čečny. Odstranit překážku v podobě tehdejšího prezidenta Aliho Alchanova bylo pak hračkou – jednoho krásného dne oddíly Kadyrova postřílely ochranku prezidenta, ten narážku pochopil a raději rezignoval. Tak byl v roce 2007 Putinovým výnosem třicetiletý Ramzan jmenován prezidentem Čečny.

Pod jeho moudrým vedením začala republika vzkvétat. Město Groznyj povstalo z ruin. V roce 2022 Kadyrov prozradil, že ročně na udržení klidu a rozvoj republiky dostává z Moskvy 375 miliard rublů. Bez pomoci federálního rozpočtu by se prý Čečna zhroutila během tří měsíců. Ovšem tázán na zdroje nečekaného bohatství, zbožný vůdce odpovídá, že mu peníze posílá Alláh a Putin že je jen jeho nevědomou dlaní. Zároveň s honosnou výstavbou tvrdý islamistický režim petrifikoval „to nejlepší“ z čečenských tradic: krevní mstu, mnohoženství aj. Zlí jazykové tvrdí, že kromě dvou víceméně přiznaných oficiálních žen střídavě naplňuje Kadyrov dvě další vakantní místa ve svém harému.

Ramzanův režim se vyznačuje takřka zázračnou volební úspěšností: při voličské aktivitě těsně pod sta procenty dosahuje stejně vysoké podpory obyvatel. Jednou mu dalo svůj hlas dokonce 106 % voličů. Coby doktor ekonomických a matematických věd chápe, že taková čísla mohou budit rozpaky, a proto hnidopichy varuje: „Naše volby jsou nejdemokratičtější a nejtransparentnější na celém světě! Nikomu nedoporučuji o tom pochybovat, aby toho později nelitoval.“ Je jasné, že při tak vysoké popularitě je název jeho funkce „prezident“ naprosto obsolentní, proto v roce 2010 takovou funkci zrušil a nahradil titulem „hlava“ nebo „vůdce“. Sám preferuje titul „Otec národa“, jelikož kde je otec, tam může být i syn.

Není divu, že v současném konfliktu tvrdě vystupuje proti Ukrajině, kterou vůbec nepokládá za stát, ale za rakovinový nádor, jejž je třeba chirurgicky odstranit. Často žádá vojenské vedení Ruska o silové vymazání Kyjeva z mapy, dušuje se, že kdyby měl volné ruce, dobyl by Kyjev během legendárních tří dnů, avšak čečenské jednotky používá na frontě jen jako trestní oddíly typu stalinského SMERŠ. Jeho bojechtivost nezná mezí: „I kdyby se nepřátelům podařilo zcela zničit náš stát, stejně je automaticky zasáhnou naše jaderné rakety. Celý svět obrátíme naruby a dostaneme pod sebe.“

Je autorem mnoha půvabných výroků, které nevyžadují komentáře. Na otázku, kolik Čečenců již v této válce padlo, odpověděl: „Lžou ti, co tvrdí, že máme hodně obětí. Zcela oficiálně prohlašuji, že na naší straně nejsou žádné ztráty. Žádný náš voják nebyl ani zraněn, žádný si neodnesl ani škrábanec. Vůbec žádný neonemocněl ani nedostal rýmu. Úspěchy našich národních gardistů jsou k neuvěření. Nedávno jsme zajali celou operativní brigádu Ukrajinců. Ukořistili jsme spoustu obrněné techniky, munice, zbraní. Rozdrtili je na padrť. A představte si: neměli jsme vůbec žádné ztráty.“ A nikdo Kadyrovovi neřekne, že cituje bajky Barona Prášila.

Po údajném onemocnění Ramzana Vladimír Putin přijal v Kremlu sedmnáctiletého Kadyrovova mladšího syna Achmata. Od okamžiku své plnoletosti, a v jeho vlasti je to 16 let, je Achmat jedním z vedoucích činitelů Čečenské republiky. Oficiálně důvodem setkání na nejvyšší úrovni byla nadcházející svatba mladého hrdiny. Neoficiálně ovšem za setkáním muselo být něco důležitějšího, neboť na oficiálních stránkách Putinovy kanceláře se o setkání neobjevila žádná zpráva.

Kadyrov se rád stylizuje do pózy velkého náboženského činitele, občas tvrdí, že je převtělením ducha imáma Šamila. Ve svém hlavním městě nechal postavit největší mešitu na světě. Pravidelně se vyjadřuje ke globálním problémům, zvlášť pokud se týkají islámské víry. Kritizoval časopis Charlie Hebdo za karikatury Proroka, slíbil potrestání švédského politika, který spálil Korán atd. Mnohokrát opakoval, že bude-li třeba, kvůli víře je ochoten jít do boje i proti Rusku. Zdá se, že okamžik, kdy to bude třeba, se přiblížil. Muslimská obec hlavního města Ruska se rozhodla postavit mešitu nevídaných rozměrů, do níž by se vešlo naráz přes 60 tisíc věřících. Byla by tím pádem větší než největší pravoslavný chrám v zemi. Moskvané na smělý nápad reagují podrážděně, na staveniště přichází tisíce pravoslavných odhodlaných bojovat za víru. Velitel čečenských ozbrojenců prohlásil, že postaví-li se Rusové proti vůli Alláha, poznají na vlastní kůži jeho trestající dlaň. Armáda Čečny – a to je panečku 70 až 100 tisíc mužů – je prý ochotna ukázat nevěrným Moskvanům co proto. Nálada v hlavním městě Ruska je na bodu varu. Kadyrov nevěrným spílá, Putin k incidentům hlasitě mlčí.

Video placeholde
Čečenský vůdce Kadyrov ukázal své syny, jak údajně bojují na Ukrajině • Reprofoto Telegram Ramzan Kadyrov