Video placeholde

Hodina dějepichu: Mstivá světice Olga Kyjevská vás naučí, jak pomstu zvládá absolutní profesionál

Svatá Olga Kyjevská je jedna z těch svatých, kteří za sebou nechali tolik mrtvých, až je vlastně samo o sobě maličko zázračné, že se jí podařilo získat svatozář. Ale až se dozvíte, s jakým stylem za sebou ty mrtvé nechávala, poběžíte do prvního pravoslavného kostela pomodlit se, ať se Olga postará i o vaše nepřátele. 

Když se mluví o vikinzích a jejich hrdinských činech (aka válečných zločinech), vždycky se soustředíme na západ. Masakr v opatství Lindisfarne, dobývání Paříže, bitva o Islandbridge, druhé dobývání Paříže, bitva o Stamford Bridge, třetí dobývání Paříže… Ale východ je často kompletně opomenut. Částečně za to může východ sám, protože kdykoli Rusové slyší o tom, že celý jejich stát založili seveřané, dostávají mrtvici a vyhrožují bombardováním. Ale my bychom varjagy, jak se vikingům na východě říkalo, opomíjet neměli. Obzvláš když nejhustější mezi nimi byla žena. A světice k tomu! 

Víte, jak je vždy svatý patronem něčeho? Svatý Urban je patronem vína, svatá Barbora je patronkou horníků… Svatá Olga Kyjevská by měla být světicí pomsty a overkillů. Dnes budeme v našem podcastu o nejšťavnatějších kouscích historie, v Hodině dějepichu, probírat jednu z nejhustějších dam dějin a stoprocentně nejkrvavější světici v polesí. Příjemný poslech!