Video placeholde

Zrušit green deal? Nesmysl. Změnu klimatu způsobují i lidé, ale nemůžeme zaostávat, říká Vondra

Lídr koalice Spolu Alexandr Vondra má v evropských volbách ambiciózní a jasný cíl: vyhrát. Překážkou k tomu dle něj nebudou ani neshody ve SPOLU, především s lídrem TOP 09 Luďkem Niedermayerem. Na tom, že lidská činnost způsobuje změny klimatu, se však shodnou: „Já se k dekarbonizaci hlásím. Ale musíme to dělat tak, aby Evropě nezaostávala za Čínou a Amerikou,“ říká Vondra v pořadu Prostor X.

Ve volbách by chtěl prosadit třeba zachování práva veta v zahraniční politice. „Jednomyslnost má cenu. Podstata Evropské unie je hledat shodu. A tohle jsou otázky, kde hraje roli suverenita,“ říká bývalý ministr zahraničí a obrany.

Válka na Ukrajině dle něj neskončí vítězstvím ani jedné strany, ale dohodou. „Války zpravidla nekončí 10:0, ale nějakým kompromisem. Ale naše role není dláždit cestu nějakým překreslováním hranic. Naše role je zastavit Putina v té agresi. Musí to být mír trvalý,“ dodává Vondra

Do jisté míry Vondra souhlasí s tím, že obnovitelné zdroje budují i globální konkurenti Evropy a že starý kontinent by neměl být pozadu. „My jsme vytvořili legislativní rámec, který Čína vzala za své a vyrábí. Například vyrábí solární panely. Všechny solární panely jsou z Číny, stejně tak větrníky. Čína produkuje elektromobily nejen levnější, ale i lepší,“ říká místo předseda ODS.

Jak by měla vypadat klimatická transformace EU a kdo by měl být český eurokomisař? Nejen na tyto otázky odpovídá Alexandr Vondra v rozhovoru v úvodu článku.