Video placeholde

Soltész: Slováci mají plné zuby života na západě. Pellegrini přinese klid na demontáž demokracie

„Vítězství Petera Pellegriniho v prezidentských volbách na Slovensku ukazuje, že většina slovenské společnosti nikdy nepřijala za svůj západní způsob života," říká v pořadu Prostor X slovenský spisovatel a komentátor Arpád Soltész. „Lidé na Slovensku chtějí jen materiální výdobytky západu, chtějí jen ty mercedesy, ale ne pravidla,“ myslí si Soltész, který se loni po volbách do parlamentu přestěhoval do Česka.

Arpád Soltész je přesvědčený, že Robert Fico po výhře Pellegriniho zrychlí tempo změn a půjde cestou Orbánova Maďarska. Fico dle něj už teď provádí demontáž demokracie a slovenská společnost jeho cestu jasně podpořila: „Je to skutečně svého druhu referendum. Potvrdil se výsledek parlamentních voleb a to, že Slováci mají plné zuby života na západě. Líbí se jim lepší auta, lepší byty a další materiální výdobytky, ale ne hodnoty a pravidla."

V kampani dle něj Pellegrinimu pomohl především strach lidí z války na Ukrajině: „Pellegrini zmobilizoval nejtemnější pudy slovenské společnosti,“ říká spisovatel. „Peter Pellegrini Ficovi doručí pokoj na demontáž demokracie a na budování autoritářského státu. Robert Fico je odhodlaný otočit kormidlo do ruské sféry vlivu, odinstalovat demokracii, a má k tomu velkou podporu společnosti,“ popisuje, jaký čeká další vývoj.

Premiér a budoucí prezident Slovenska jsou dle něj spíše pragmatičtí spojenci. „Fico a Pellegrini mají velmi špatný vztah. Fico Pellegrinim určitým způsobem pohrdá, Pellegrini se jeho zase bojí,“ komentuje vztah lídrů dnešního Slovenska. V Česku dle něj vývoj podobný Slovensku nehrozí. „Andrej Babiš není Robert Fico, to je častý omyl, že jsou si podobní. Babiš má všechny své ekonomické zájmy na západě,“ říká Soltész.

Jak Arpád Soltész zpětně hodnotí přestěhování do Česka? A proč jsou dle něj Slováci podobní spíše Maďarům než Čechům? I na tyto otázky odpovídá v rozhovoru v úvodu článku.