Video placeholde

Michalcová: Slovákům chybí národní identita. Fico by měl být izolován, tvoří autoritářský režim

Slovenský premiér Robert Fico v minulém týdnu vzbudil rozruch svými slovy o Ukrajině. Dle ředitelky Centra pro informovanou společnost Andrey Michalcové je protiukrajinská rétorika na Slovensku populární, protože Slováci u Ruska hledají národní identitu: „Jedním z důvodů je idea panslavismu, že jsme Slované a proto tam vždy byla velká inklinace k Rusku,“ říká v pořadu Prostor X.

„Fico na tom byl zdravotně velmi špatně, ale dostal se zpátky na nohy a ukázal i oligarchům, že je nepotřebuje. Ti mezitím začali podporovat Hlas Petera Pellegriniho,“ vysvětluje vývoj Roberta Fica. Domnívá se také, že nikdy nebylo příliš reálné, aby Pellegrini složil koalici s někým jiným než Robertem Ficem. „Vytvořil se narativ, že Hlas by mohl vytvořit vládu s Progresivním Slovenskem. Já jsem tomu nikdy nevěřila,“ dodává Michalcová.

Dalším důvodem proruských postojů slovenské společnosti je podle ní uherská historie Slovenska. „Rozdíl mezi Českem a Slovenskem je, že Slováci byli tisíc let součástí Velkého Uherska. Ta idea národní identity u Slováků chybí. Proto nikdy tolik nepřemýšleli, kdo jim vládne, stačila jim populistická hesla,“ popisuje východiska slovenské společnosti. „Určitě je tam také velký vliv ruských informačních operací,“ říká ještě ředitelka Centra pro informovanou společnost.

Současné sbližování s Viktorem Orbánem se dle Michalcové Ficovi vyplácí: „Ficovi jde jen o moc. Jak říká bývalý ministr zahraničí Káčer, Fico by svým voličům prodal i kdyby Viktoru Orbánovi odevzdal kus slovenského území.“ Premiéři ostatních zemí Visegrádu by se dle ní měli přestat s Ficem a Orbánem setkávat: „Rázná reakce by byla tyto autoritáře politicky izolovat.“

Jak můžou situaci na Slovensku změnit prezidentské volby? A proč se Robert Fico tolik změnil z politika, který byl pro-evropský a chválil si přijetí eura na Slovensku? Na to odpovídá Andrea Michalcová v rozhovoru v úvodu článku.