Martina Bednářová

Martina Bednářová Zdroj: CNC / Jiří Koťátko

Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
4
Fotogalerie

Za popírání války na Ukrajině trest nebude. Učitelku odvolací soud osvobodil

Učitelka Martina Bednářová za zpochybňování války na Ukrajině při hodině češtiny na Základní škole Na Dlouhém lánu potrestaná nebude. Senát Městského soudu v Praze odvolání státního zástupce zamítl. Rozsudek je pravomocný, státní zastupitelství ale zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za popírání genocidia státní zastupitelství chtělo Bednářovou potrestat osmiměsíční podmínkou a pětiletým zákazem činnosti. V dubnu 2022 totiž při hodině slohu žákům osmé třídy tvrdila, že dostala snímky z Kyjeva, na kterých jde vidět, že se tam nic neděje. Dále studentům říkala, že Rusové byli na Donbase systematicky vražděni ukrajinskými nacistickými skupinami.

 „Na obžalovanou nelze pohlížet jako na Mistra Jana Husa, který byl nakonec pro své názory upálen. Ale co se týče trestněprávní roviny, máme za to, že její jednání nedosáhlo takové úrovně, aby ho šlo potrestat prostředky trestního práva," zdůvodnila osvobozující rozsudek předsedkyně odvolacího senátu Hana Chaloupková.

Dodala, že lze Bednářové vytýkat spoustu věcí v rovině etické a pedagogické. Sama učitelka před soudem si za svými výroky před soudem stála a označila obvinění za absurdní.

Do školy se prý vrátí

Bednářová po jednání sdělila, že trvá na tom, že se do základní školy vrátí jako ředitel. „Ale rozhodně ne do školy Na Dlouhém lánu za vedení paní ředitelky, která se nedovedla svého podřízeného zastat,“ sdělila po rozsudku Bednářová.

Po zveřejnění nahrávky z hodiny totiž Bednářová dostala výpověď. Proti té se bránila v pracovněprávním sporu, zrušení vyhazovu ale nedosáhla. V prosinci loňského roku pražský Městský soud potvrdil, že Bednářová porušila školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce. Po pondělním rozsudku to ale vypadalo, že si z prohraného soudu nic nedělá.

„Mám teď skvělé zaměstnání, výpověď pro mě trestem není, byla posunem dopředu. Jsem velmi spokojená, že jsem zjistila, že se dá pracovat i mezi slušnými lidmi, kteří mají pevné názory a stojí si za nimi. Do školství mě to táhne zpátky kvůli dětem,“ uvedla učitelka.

S pondělním rozsudkem ale nesouhlasil žalobce Ondřej Šťastný. Naznačil, že státní zastupitelství zváží podání dovolání k Nejvyššímu soudu.  „Myslíme si, že výroky svou závažností a obsahem spadají do oblasti trestního práva. Česká republika jako demokratický stát se má proti výrokům paní obžalované,“ komentoval Šťastný.

Soudní proces s učitelkou trval rok. Bednářová byla dvakrát osvobozena Obvodním soudem pro Prahu 6, státní zástupce se ale vždy odvolal, protože podle něj senát nevzal v potaz to, že Bednářová mluvila se žáky v pozici pedagogické autority.