Video placeholde

Buchert: Rozchod Babišových není žádná anomálie. Rozvody a avantýry premiérů zásadně ovlivňovaly politiku

Manželé Babišovi oznámili, že se rozcházejí. Zpráva proletěla českými médii, ale žádná zvláštní událost to není. V polistopadové historii naopak rozvody a avantýry patří k vysoké politice a premiérům osobně možná víc než klidná rodinná selanka. S Viliamem Buchertem jsme si připomněli ty případy, kdy měl osobní život premiérů zásadní vliv na českou politiku.

Práce v politice klade velmi vysoké nároky na osobní a rodinný život. Jestliže v České republice možná polovina manželství končí rozvodem, u politiků tomu není jinak. Jenže to, co má u „obyčejných lidí“ dopady na rodinu a nejbližší okolí, se v případě politiků může dotknout celé země. Asi nejkřiklavější případ, kdy osobní vazby zasáhly politickou scénu, je kauza Petra Nečase a jeho tehdejší milenky, dnes manželky Jany Nagyové. Tento románek přerostl v něco, co by politický thriller dělalo neuvěřitelným. A skončilo to tragédií, když padla Nečasova vláda. 

Podobně fatální dopad na politiku měly vazby manželky premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Paní Grossová si držela známosti v polosvětě nevěstinců, a to spolu s podezřeními z korupce stálo jejího muže premiérské křeslo.

Který český premiér brával svoje milenky na tenis? Kdo využíval atraktivní manželku k vlastní politické prezentaci? A kteří premiéři nejpevněji chránili své soukromí? Dozvíte se ve videu.