Carrie Fisher ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Carrie Fisher ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje Zdroj: profimedia.cz

May the Fourth, Hadobijecký den a Merlinpeen. Televizní a filmové svátky pro zpestření nudných dní

Svátků a výročí je v normálním kalendáři dost a dost. Jestli vám ale stále některý z dní připadá málo slavnostní, zkuste se podívat do kalendáře televizního a filmového. Určitě si tam nějaký důvod k oslavě vyberete.

Čtvrtý květen patří mezi popkulturními svátky k nejznámějším. Za svou popularitu vděčí spojenému úsilí marketingových oddělení Lucasfilmu a Disney, které z něj udělalo mezinárodní svátek fanoušků Star Wars. Pokud mluvíte anglicky, je vám určitě zřejmá podobná výslovnost „May the fourth“ (čtvrtého května) a první poloviny pozdravu „May the force be with you“ (ať tě provází síla) proslaveného v sáze o Luku Skywalkerovi a jeho kamarádech. Zajímavé je, že se přesně neví, kdo a kdy na slovní hříčku upozornil. Jedním z prvních dochovaných použití je novinový titulek ze 4. května 1979, kdy se ve Velké Británii chopila vlády Margaret Thatcherová. V deníku The London Evening News nové premiérce poblahopřáli celostránkovým inzerátem s nápisem: „May the Fourth Be With You, Maggie“. Shodou okolností se v té době v nedalekých Elstree Studios natáčel druhý díl trilogie Impérium vrací úder, a je proto možné, že se noviny dostaly i k rukám George Lucase a jeho marketingového týmu. Není to však jisté, protože podle jiné pověsti se v Lucasfilmu pozdrav rozšířil až v květnu roku 1982. Kolegy tak tehdy zdravil zvukař Randy Thom během natáčení třetího pokračování ságy Návrat Jediů.

Ať už je vynálezcem „May the Fourth“ svátku kdokoliv, miliony milovníků Star Wars mu vděčí za možnost věnovat své milované nonalogii celý den. Pokud vám oslavy 4. května nebudou stačit, můžete je protáhnout i na 5. května, kdy se slaví méně známý svátek Revenge of the Fifth (výslovnost je podobná s Revenge of the Sith). Anebo si počkejte na nějaké další hezké datum.

Pokračování 2 / 11

25. 3. Den čtení Tolkiena

Jeden prsten vládne všem

Svátek byl oficiálně vyhlášen v roce 2003 celosvětovým fanklubem Tolkien Society. Podle organizátorů je 25. březen dnem, kdy byl zničen Jeden prsten, zřítila se věž Barad-dûr a spolu s ní padl i Sauron. Vítězství nad silami temna slaví fanoušci Pána prstenů četbou některého z mistrových děl.

Pokračování 3 / 11

26. 3. Live Long and Prosper Day

Leonard Nimoy jako Spock v originálním seriálu Star Trek.

„Live long and prosper“, tedy „Žij dlouho a blaze“ je pozdrav rasy Vulkánců, který v seriálu Star Trek používal jejich vyslanec pan Spock. Datum 26. března se neváže ke Spockovi, ale k jeho představiteli, herci Leonardu Nimoyovi, který se v ten den narodil. Pan Nimoy právo na oslavu rozhodně má, protože vytvořil nejenom jednu z nejznámějších postav popkulturní historie, ale je i autorem gesta, které pozdrav provází. Nimoy byl židovské národnosti a vídával ho v synagoze, kde jím shromážděným žehnal kohen. Vztyčená dlaň s prsty roztaženými do podoby písmena W symbolizuje znak hebrejské abecedy Shin (ש) a zastupuje pozdrav Shalom.

Pokračování 4 / 11

26. 4. Den vetřelců

Z filmu Vetřelec: Covenant

Při vymýšlení svátků sahají jejich tvůrci často hodně hluboko do mytologie svých oblíbených filmů. Příkladem může být Alien Day (Den vetřelců), který se slaví 26. dubna. Důvodem je, že v prvním filmu ságy bylo vetřelčí vejce nalezeno na měsíci s označením LV-426. V americké transkripci se 26. duben píše jako 4/26. Zarytým fandům xenomorfů to evidentně stačí.

Pokračování 5 / 11

10. 5. Hadobijecký den

Hadobijecký den

Bizarní svátek pochází ze 4. série seriálu Simpsonovi. Ve Springfieldu se podle něj slaví 10. květen tím, že obyvatelé naženou na náměstí všechny hady, které dokážou najít, a poté je s nadšením umlátí klacky. Fanoušci Simpsonů si ho rádi připomínají, v reálu ho ale naštěstí neslaví. Epizoda si totiž dělá legraci z nepochopitelných tradic, které se udržují jen proto, že je považujeme za tradiční. V českém prostředí by Lisa namísto hadobijeckého dne určitě marně protestovala proti velikonoční pomlázce.

Pokračování 6 / 11

25. 5. Ručníkový den

Stopařův průvodce po galaxii

Svátek se slaví jako upomínka na Douglase Adamse, autora slavné sci-fi série Stopařův průvodce po galaxii. Vyhlášen byl dva týdny po Adamsově smrti v roce 2001 a na počest jeho památky nosí fanoušci jeho díla po celý den viditelně ručník. Proč ručník? Protože ručník je skutečně kolosálně užitečná součást výbavy hvězdného stopaře. Jestli ho ale zapomenete, tak nepropadejte panice.

Pokračování 7 / 11

31. 7. Narozeniny Harryho Pottera

Harry Potter se dočkal úspěšných filmových zpracování

Den, kdy šikanovaný sirotek dostal písemnou pozvánku do kouzelnické školy v Bradavicích, připadá (určitě pouze shodou náhod) i na narozeniny J. K. Rowlingové. Progresivně naladění fanoušci knižní série o Harrym Potterovi proto stojí 31. července před dilematem, jestli mají slavit narozeniny svého hrdiny, nebo se pohoršovat nad tweety jeho stvořitelky.

Pokračování 8 / 11

26. 10. Back to the Future Day

Z filmové trilogie Návrat do budoucnosti

V roce 1985 v toto datum nasedl Marty McFly za volant DeLoreanu a přenesl se v něm do roku 1955. Fanoušci filmové série Roberta Zemeckise den slaví zhlédnutím celé trilogie. Pokud to chcete vyzkoušet, doporučujeme první film pustit přesně v 20:25:20. Vaše hodiny budou v tom případě ukazovat přesně stejný čas, jako hodiny na věži, do kterých udeří ve 22:04 blesk a vyšle Martyho zpátky do budoucnosti.

Pokračování 9 / 11

13. 2. Den svatého Galentýna

Odbor městské zeleněOdbor městské zeleně | NBC

Galentine’s Day vymyslela Leslie Knopeová, hrdinka televizního seriálu „Parks and Recreation” (v češtině překládán jako Odbor městské zeleně). Slaví se den před svatým Valentýnem, který v seriálu ženám přináší pouze stres. Den před zlořečeným svátkem zamilovaných se proto všechny kamarádky sejdou, objednají si opulentní snídani a užívají si pohody bez strachu, že nemají dojednané rande (mužům je svátek svatého Galentýna zapovězen).

Pokračování 10 / 11

Kdykoliv – Den svobody

Futurama

Geniální koncept Freedom Day neboli Den svobody pochází ze seriálu Futurama. Jeho podstata spočívá v tom, že v tento den můžete udělat cokoliv a neponesete za to žádné následky. V seriálu samotném ho dr. Zoidberg slavil tím, že sežral vlajku planety Země a byl za to zlynčován rozzuřeným davem. Pro svobodu se zkrátka musí trpět i na Den svobody. V seriálu ale není stanoveno žádné přesné datum, takže ho můžete slavit, kdykoliv se vám zachce a budete mít po ruce chutně vypadající vlajku.

Pokračování 11 / 11

Někdy před Vánoci – Merlinpeen

Frank Rossitano

Merlinepeen je svátek, který v seriálu 30 Rock vymyslel Frank Rossitano, aby se vyhnul otravnému zvyku nadělovat kolegům v kanceláři dárky. Prohlásil se za přívržence náboženství Verdukianismu, které Vánoce neuznává a slaví namísto nich den Merlinpeen, během kterého mají verdukiánci právo odejít z práce a jít do kina. Verdukianismus také hlásá léčivou moc zázvorové limonády a právo mít až devět žen, pokud jsou dvě z nich muži. Merlinpeen nemá přesně stanovené datum a slaví se kdykoliv před Vánoci. Pohyblivý je i další verdukiánský Svátek ústního potěšení, během kterého se pojídá salámová pizza.