Video placeholde
Pavilon opic v zoo v německém Krefeldu lehl popelem.
Pavilon opic v zoo v německém Krefeldu lehl popelem.
Pieta za zvířecí oběti požáru
Tragický požár pavilonu opic v německém Krefeldu.
Pavilon opic v zoo v německém Krefeldu lehl popelem.
27
Fotogalerie

Smrt 30 zvířat v pavilonu opic kvůli silvestrovským oslavám: Podezřelým ženám hrozí 5 let vězení

Při požáru, který o silvestrovské noci zasáhl zoologickou zahradu v západoněmeckém Krefeldu, shořel pavilon opic, kde uhynula většina zvířat. Podle dosavadních výsledků vyšetřování požár vznikl poté, co se do zoo snesly zapálené nebeské lampiony, uvedla německá policie. Používání těchto lampionů, na něž lidé přivazují svá novoroční přání, je přitom v oblasti zakázané. Policii se již přihlásily tři ženy, které vypustily létající lampiony. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek oznámil místní státní zástupce, uvedla agentura DPA.

Při požáru zahynulo více než 30 zvířat, mezi nimi šimpanzi, orangutani, dvě starší gorily (jedné z nich, která se jmenovala Massa, bylo 48 let), kaloni a různí ptáci. Přežili jen dva šimpanzi, které se z hořícího pavilonu podařilo hasičům zachránit. Utrpěli lehké popáleniny. Oheň nepoškodil výběh pro gorily, který s pavilonem sousedí, a tamní sedmičlenné gorilí rodině se nic nestalo. Škoda se vyšplhala řádově na miliony eur (desítky až stovky milionů korun). „Je to nejtěžší den v historii krefeldské zoo,“ řekl její ředitel Wolfgang Dressler, který se na znamení smutku oblékl do černého. Zoologická zahrada zůstala na Nový rok i ve čtvrtek pro veřejnost uzavřená.

Policisté na místě našli tři létající lampiony, které zcela neshořely a na nichž byla ručně napsaná novoroční přání. Už od roku 2009 je přitom jejich vypouštění v Severním Porýní-Vestfálsku, kde Krefeld leží, zakázáno. Policistům se ve čtvrtek přihlásila 60letá žena z Krefeldu a její dvě dospělé dcery. Uvedly, že vypustily o silvestrovské noci pět lampionů štěstí, které do oblak vynáší horký vzduch ze zapálené parafínové náplně. Policie a státní zastupitelství se domnívají, že právě tyto lampiony dopadly na pavilon opic v krefeldské zoo a způsobily jeho požár. Trojice žen je podezřelá ze založení požáru z nedbalosti. Podle německého trestního zákoníku jim za to hrozí až pět let vězení či peněžitá pokuta.

Obyvatele Krefeldu a okolí událost silně zasáhla, ke vstupu do zoo přinášejí květiny, svíčky a plyšová zvířátka. „Uhynuli kvůli vašim silvestrovským radovánkám,“ stojí na jednom z připojených lístků. Němečtí ochránci zvířat po požáru vyzvali politiky k urychlenému zákazu ohňostrojů a létajících lampionů v blízkosti zoologických zahrad, farem a kotců.

Krefeldská zoo je poměrně malá a má pověst zařízení přátelského vůči rodinám s dětmi. Ročně ji navštíví kolem 400 tisíc lidí. Žije v ní asi 1000 zástupců 200 různých druhů zvířat. Pavilon opic ve stylu tropického skleníku se pro veřejnost otevřel v roce 1975.

Požár v zoologické zahradě zažilo Německo naposledy v listopadu 2010 v Karlsruhe, kde hořelo v tamním dětském koutku. Uhynulo tehdy 26 zvířat, mezi nimi alpaky, trpasličí kozy nebo shetlandští ponyové. Čtyři sloni ze sousedního pavilonu utrpěli popáleniny. Proč tehdy požár vznikl, se nepodařilo vysvětlit.

Na snímky z tragédie v německé zoo se podívejte ve fotogalerii: