Video placeholde

Bál jsem se o život, všichni můžeme vraždit a k hrůzám je blízko, ale pravda a láska zvítězí, říká vyšetřovatel Dzuro

Postavili mě ke zdi a natáhli samopal, hlavou se mi prohnal celý život, popisuje někdejší vyšetřovatel válečných zločinů v bývalé Jugoslávii a teď jeden z nejvýše postavených Čechů v OSN Vladimír Dzuro. Tahle zkušenost z míst, o kterých kvůli své práci nemůže blíž mluvit, mu stejně jako hrůzy, které viděl, změnila výrazně jeho žebříček hodnot. Mrtvé děti i masové hroby, to vše popisuje otevřeně a detailně. Jde přitom o varování.

Mohlo by se to stát i tady, říká o vraždění během války v Jugoslávii Dzuro. I my bychom se mohli velmi lehce stát vrahy a podobné hrůzy by se klidně mohly dít i v Česku. Dzuro mluví ze zkušenosti, kdy jen měsíce stačily, aby se ze sousedů stali nepřátelé doslova na život a na smrt. Prostě se státu přestalo dařit a politici začali ukazovat prstem na ty druhé. Podobnost s některými současnými politiky a jejich chováním je podle Dzura zjevná. Rozdíl je jen v tom, že nám se teď daří, což se ale s ekonomickou krizí může změnit.

Roli přitom hrála propaganda a falešné zprávy, které politici zneužívali. Jedna taková vedla i k masakru na farmě Ovčara. Dzuro byl právě tam při odkrytí masového hrobu a líčí, co k zabíjení vedlo a jak „jednoduché“ to vlastně je. Nejvíc ho přitom zasáhla smrt chlapce, kterého zastřelil sniper. Bavil se s ním totiž několikrát a jeho smrt si pak i vyčítal.

Myslel jsem, že mě zastřelí, změnilo mi to život, popisuje Dzuro situaci, kdy se stal při vyšetřování krádeží majetku OSN rukojmím a opravdu věřil, že zemře. Na celou věc nikdy nezapomene a zpětně přemýšlí i o tom, jak v podobné situaci přemýšleli lidé, které vezli na Ovčaře na valníku na popravu. Při pohledu do budoucnosti je ale i tak optimista. Pravda a láska podle něj vítězí, jinak bychom už byli všichni mrtví.

Kde bere Vladimír Dzuro při všech svých zkušenostech tu naději, že dobro bude vždy vyhrávat? Jaké příběhy mu posílají lidé a proč? Jak fungovala propaganda a fake news během jugoslávské války a v čem je to podobné dnešku? A jaké poselství chce Dzuro vlastně lidem předat?

Názory vyjádřené v tomto rozhovoru jsou osobními názory Vladimíra Dzuro a jako takové nemusí nutně odrážet oficiální politiku nebo postoje Organizace spojených národů, popřípadě Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>