Video placeholde

Radkin Honzák: Komunistický bestie mě dusily, udával mě otec Ratha. Většina lidí jsou ovce a bojí se svobody

Fízlové si mě podávali, tlak na spolupráci s StB byl opravdu nepříjemný, 17. listopad pro mě znamenal možnost být naživu, říká o svém životě za komunismu psychiatr Radkin Honzák. Čechům se podle něj po té době stýská, protože většina, respektive dvě třetiny lidí, neunesou svobodu a chovají se jako ovce. Vysvětluje tak výsledky voleb a obává se nové totality. Tendence k ní jsou prý vidět i dnes.

Irituje mě, že elita nevygenerovala osobnost, která by se dokázala postavit Babišovi a Zemanovi, říká Honzák. Mluví o elitě, ale sám ten pojem relativizuje, protože o elity země přišla kvůli nacismu, komunismu i emigraci. Tvrdí, že je nutná analýza posledních 70 let a toho, co se tu skutečně dělo. Jedním z mýtů, které se drží, je třeba osvobození Československa sovětskou armádou. Popisuje, jakému tlaku musel v 70. letech čelit, včetně výslechů agenty StB i udávání. Jedním z těch, který na něj donášel, byl prý i otec bývalého poslance Davida Ratha.

Lidé mě zastavují na chodníku a děkují mi, že jsem to hezky řekl, sami se bojí otevřít pusu, popisuje Honzák. Přidává taky zkušenost s dámou, která přijela na demonstraci na Letné a přitom sama volí Andreje Babiše, protože se bojí o práci. Stejně se podle Honzáka báli lidé komunistů a všechno to souvisí s naší stádností, potřebou hledat autority a nechat se vést. V Německu to skončilo u Hitlera, dodává Honzák.

Česká společnost je podle Honzáka otrávená. Lidé si od roku 1989 slibovali hospodářský zázrak, ale chtěli také sociální jistoty reálného socialismu a řád. To naplněno nebylo. Česko prý potřebuje autoritu, jako byl Masaryk, někoho, kdo národ povede k tomu, aby se choval svobodně a ne zvlčele.

Proč slušnost brání Radkinu Honzákovi mluvit víc o premiéru Babišovi a prezidentu Zemanovi? Proč lidé tak rádi podléhají autoritám a silným osobnostem? Proč musí být politici a vůdci taky tak trochu hochštapleři a byl jím i Václav Havel? Jak dnes Honzák vzpomíná na nesvobodu komunismu? A kde bere optimismus?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>