Brno staví speciální boudy pro psy bezdomovců.

Brno staví speciální boudy pro psy bezdomovců. Zdroj: Foto Blesk - Michal Charbulák a město Brno

Do nocleháren v Brně si bezdomovci mohou vzít i své psy, město pro ně zřizuje zateplené boudy

Před Vánoci umístí Odbor sociální péče brněnského magistrátu do brněnských nocleháren pět zateplených bud pro psy bezdomovců. Novinářům to řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Lidé bez domova často v zimě nevyužívají noclehárny právě kvůli tomu, že si tam s sebou nemohou psa vzít. V současné době mají pro své psy brněnští bezdomovci k dispozici zatím jedinou boudu v Armádě spásy v Mlýnské ulici, kterou vyrobili klienti azylového domu v Celní ulici. Město pořídí pět bud celkem za 40 tisíc korun.

Dvě boudy budou umístěny v městském středisku pro lidi bez přístřeší v Masné ulici, další dvě získá také azylový dům v Bratislavské. O místě páté boudy zatím není rozhodnuto. „Ačkoliv jsou pro bezdomovce v zimě připravena lůžka v noclehárnách, mnozí zůstávají na ulici kvůli svým psům, které si tam s sebou nemohou vzít. Po zimní sezoně umístění bud pro psy jako doplňkovou službu vyhodnotíme a připravíme na další sezonu,“ řekla Vaňková.

Podle statistik žilo loni na území Brna 1657 lidí bez domova. Jejich počet se podle města zvyšuje pomaleji než dříve, více bezdomovců navíc začalo využívat nějakou formu sociálních služeb nebo pomoci. Jsou to například noclehárny, noční krizová centra, azylové domy nebo byty se sociální intervencí. V Brně je provozují Odbor sociální péče Magistrátu města Brna, Armáda spásy, Diecézní Charita Brno nebo Centrum sociálních služeb. Dohromady nabízejí 363 lůžek.