Česko patří mezi státy, kde je teplo nejdostupnější...

Česko patří mezi státy, kde je teplo nejdostupnější... Zdroj: Profimedia

Část Čechů si ani při mrazech netopí, nejhůř jsou na tom samoživitelky. Jak si vede zbytek Evropy?

Česko oficiálně zažívá mráz. Noční teploty v těchto dnech místy klesají až na -7 stupňů Celsia. Naštěstí u nás žije jen málo lidí, kteří by byli tak chudí, že by si ani nezatopili. Na nedostatek tepla si stěžuje pouze 2,7 procenta obyvatel. Kvůli ušetření vypínají radiátory především matky samoživitelky s nižšími příjmy. Vyplývá to z dat projektu Evropa v datech. Ten na základě šetření evropských statistických úřadů EU-SILC rovněž odhalil, jak jsou na tom Češi v evropském srovnání.

Hlavním rozdílem je, že ve zbytku Evropy obvykle na topení šetří nejchudší vrstva obyvatelstva. V Česku se ale k tomuto kroku uchylují především samoživitelky a samoživitelé, kteří mají příjem pod 60 procent českého mediánu. Takzvaná energetická chudoba se dotýká 9,2 procent z nich. Výsledek nepůsobí pozitivně, ovšem stále je sedmý nejlepší v Evropě.

Sedmý nejlepší v Evropě je i celkový výsledek Česka. Kvůli ušetření vypínají radiátory především matky samoživitelky s nižšími příjmy. Naše země patří mezi státy, kde je teplo nejdostupnější, téměř nikdo tu v zimě dobrovolně nemrzne, protože by neměl prostředky. Navíc nejsou v Česku v této oblasti příliš velké rozdíly mezi jednotlivými příjmovými skupinami. Výjimkou jsou pouze rodiny s dvěma dětmi – jakmile měly příjem nad 60 procent mediánu, mrzly jen v necelém procentně případů. Ovšem když byl jejich příjem pod touto hranicí, číslo vyskočilo na 9,5 procenta.

Nejlépe si v tomto ohledu v rámci Evropy vede Finsko. To je taky často nazýváno nejvíce rovnostářské. Nedostatkem tepla tu například osamělí senioři trpí jen v 1,6 procentech případů – nejlepší výsledek široko daleko.

V rámci celkového srovnání dostatku tepla vítězí Rakousko a dále opět Finsko, Lucembursko, Nizozemsko, Estonsko a Švédsko. Na druhém konci žebříčku se nachází Bulharsko. V loňském roce tu nemohlo dostatečně vytápět 33,7 procent obyvatelstva. Špatný výsledek má země ve všech příjmových skupinách i typech domácností. Po něm následují Litva (27,9 procent), Řecko (22,7 procent), Kypr (21,9 procent) a Portugalsko (19,4 procent). Znamená to, že problémy s vytápěním mohou mít i státy v teplých krajinách. Jak ale konstatuje server, tyto domácnosti mnohdy ani nemají zdroje tepla.

Více se dozvíte v článku na webu Blesk.cz >>>