Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.

Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá. Zdroj: Reuters

Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.
Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.
Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.
Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.
Počet obětí zemětřesení v Albánii narůstá.
20
Fotogalerie

Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se blíží ke třem desítkám

Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se zvýšil na 28. S odvoláním na nejnovější údaje ministerstva obrany to dnes uvedla agentura AFP. Bilance patrně ještě stále není konečná, protože mnoho lidí je těžce zraněných. Země dnes drží státní smutek k uctění památky obětí. Ve dvou nejvíce zasažených obcích, Thumanë a přístavu Drač, premiér Edi Rama vyhlásil na 30 dnů stav nouze. "Prioritou je záchrana životů," zdůraznil šéf vlády.

Záchranáři pracovali celou noc a v troskách budov dál pátrají po zavalených lidech, a to i za pomoci bezpilotních letadel, psů a těžké techniky. Zatím se jim podařilo vyprostit 45 přeživších, nacházejí ale další mrtvé. Podle AFP se stále neví, kolik lidí ještě může být uvězněných pod horami suti.

"Mám další příbuzné, ale nevím, kde jsou. Zda jsou naživu, anebo zemřeli," řekl agentuře Reuters Adrian Muci z Thumanë. Dodal, že šest jeho příbuzných zemřelo pod troskami dvou budov a že jeho vlastní dům se málem zřítil. "Už nikdy nebudu moci žít ve svém domě," řekl.

Záchranáři v Thumanë podle reportéra AFP dnes ráno našli těla manželů Pellumba a Celiky Grekuových, jejichž syn Saimir byl ještě v úterý z trosek vyproštěn živý, ale v noci zemřel v nemocnici. "Je to strašné, strašné," neskrývala citové pohnutí sousedka. Saimir byl podle ní u rodičů jenom na návštěvě, přijel ze zahraničí. O kousek dál záchranáři vyprostili mrtvolu mladého muže z jiné zhroucené budovy, v jejichž troskách dál pátrají po dívce. Doufají, že ta bude ještě naživu.

Albánii v úterý zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let, podle jednoho albánského seizmologa bylo v oblasti Drače nejsilnější od roku 1926. Americká geologická služba USGS uvádí, že mělo sílu 6,4 stupně. Kromě Albánie byly otřesy cítit i v Řecku, Srbsku, Kosovu, Černé Hoře či v Itálii. Pomoc Albánii nabídla řada států, včetně Česka.

Na místě pohromy podle AFP pomáhá 200 specialistů a kynologů z Itálie, Řecka a Francie.

Asi 650 lidí utrpělo zranění, většinou však lehká. Tisíce lidí přišly o přístřeší. Noc přečkali ve stanech, postavených na stadionu v Drači nebo přímo na ulicích Thumanë.

V sousedním Řecku zasáhlo dnes ráno ostrov Kréta zemětřesení, které mělo podle Evropského středomořského seizmologického centra sílu šesti stupňů. Zatím nejsou zprávy o zraněných ani o větších škodách.

Na Balkáně jsou zemětřesení poměrně častá, protože leží v seismicky aktivní oblasti. V severomakedonské metropoli Skopje při zemětřesení v roce 1963 zemřelo více než 1000 lidí.