Mexiko patří mezi nejnebezpečnější země pro novinářskou práci - ilustrační snímek

Mexiko patří mezi nejnebezpečnější země pro novinářskou práci - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

V Mexiku byl nalezen další zavražděný novinář. Letoš je to už sedmý případ

V Mexiku bylo od začátku roku zavražděno nejméně sedm novinářů. Tělo zatím posledního bylo nalezeno v úterý v kufru opuštěného automobilu v centrálním státě Morelos, informovala dnes agentura AFP s odvoláním na místní úřady.

Tělo Rogelia Barragana, ředitele internetového zpravodajského portálu Guerrero al Instante, bylo nalezeno "se zraněními na obličeji a zraněním v oblasti mozku," oznámila bez dalších podrobností prokuratura státu Morelos.

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) uvedla, že zavražděný novinář měl více než desetiletou profesní zkušenost. "Budeme pokračovat v dalším vyšetřování, abychom se ujistili, že jeho vražda souvisí s jeho prací," řekla šéfka mexické pobočky RSF Balbina Floresová. Portál Gerrero al Instante zaměstnává podle AFP zhruba desítku novinářů.

Mexiko patří mezi nejnebezpečnější země pro novinářskou práci. Od roku 2000 tam bylo zabito více než 100 novinářů při násilných činech souvisejících s obchodem s drogami a politickou korupcí. Většina těchto zločinů zůstává nepotrestána.

Loni bylo v různých částech Mexika zavražděno deset novinářů. Letos je Mexiko podle RSF zemí se zatím největším počtem zavražděných žurnalistů. V červnu byla ve státě Tabasco zavražděna Norma Sarabiaová, která pracovala pro několik místních médií. Blízko jejího bydliště ve městě Huimanguillo ji zavraždily dvě osoby na motocyklu. Pachatelům se podařilo ujet.