Video placeholde
Stačilo jen několik hodin v potemnělé komoře se štětcem, chemikáliemi a UV lampou a fotka se z displeje telefonu vybarvila na ručním bavlněném papíře
I z fotky pořízené na mobilní telefon může vzniknout umění. Pod vedením Roberta Vana  to dokázal i autor tohoto článku.
Když na vás z prázdného papíru po nalití čiré tekutiny (vývojky) vykoukne fotka, je to nezapomenutelný zážitek
Proces platinotypie zdokonaloval Robert Vano dlouhých pět let
Fotografický worskhop s Robertem Vanem
15
Fotogalerie

Neuvěříte, že jsou tyhle fotky pořízené mobilem. Podívejte se na snímky vyvolané pomocí unikátní techniky

Většina fotek, jež dnes pořídíme, skončí nenávratně v úložišti našeho telefonu a jen málokdo si je zpětně prohlédne. Ty nejlepší pak vystavujeme na Instagram. Známý fotograf Robert Vano na to jde jinak. I když občas také fotí na mobil, dá svým fotkám takovou péči, že z nich vzniknou umělecká díla. Podívejte se na video, ve kterém je zachycen celý proces.

„Když máte dobré světlo, můžete fotit, na co chcete. Kvalita foťáku nehraje roli. Miroslav Tichý fotil na mýdlovou krabici a dodnes ho vystavují v Paříži,“ říká Vano. Sám používá různé fotoaparáty a někdy sáhne i po mobilu Samsung Galaxy S10. Třeba teď když s jeho pomocí vyučoval základy fotografování. To ale nebylo všechno. O co snadnější bylo fotku vyfotit, o to náročnější ji bylo vyvolat.

Svým fotografiím věnuje Robert Vano mimořádnou péči. A stejně tak to učí i své studenty. Snímky vyfocené na nejnovější mobil od Samsungu vyvolal pomocí platinotypie, metody z konce 19. století, kterou sám během dlouhých pěti let zdokonaloval. Nyní ji učí na svých workshopech. Není to snadné. Platina se prodává pouze v USA a přijít na vhodné poměry železa, platiny a paladia při vyvolávání je drahý a bolestivý proces zkoušení metodou pokus – omyl. Pokud ale všechno sedne, i z mobilu vytvoříte nádhernou fotografii, jíž se jen tak něco nevyrovná. A jak můžete vidět z přiložených snímků, zvládne to i redaktor, který se jinak focení běžně nevěnuje.