Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: Profimedia.cz

Petr Fiala: Pověření náměstka řízením ministerstva kultury je protiústavní

Pověření náměstka Reného Schreiera řízením ministerstva kultury po končícím ministru Antonínu Staňkovi (ČSSD) je protiústavní, řekl předseda nejsilnější opoziční ODS Petr Fiala. Polovina srpna, kdy by se měl prezident Miloš Zeman vyjádřit k návrhu na jmenování Michala Šmardy (ČSSD), musí být podle Fialy poslední termín pro vyřešení záležitosti.

"Veřejnost si zaslouží, aby polovina srpna bylo to poslední definitivní datum, kdy zazní definitivní slovo od prezidenta, kdy zazní definitivní slovo od premiéra, kdy zazní definitivní slovo od ČSSD," řekl dnes novinářům Fiala.

Zeman odvolal Staňka k dnešku po dvou měsících od doby, kdy premiér Andrej Babiš (ANO) prezidentovi návrh podle požadavku ČSSD doručil. Fiala k Zemanovu kroku podotkl, že jde o polovičaté řešení proti smyslu ústavy. "Jestliže je odvolán jeden ministr, má být pověřen řízením jiný člen vlády, nebo jmenován ministr definitivní," řekl šéf ODS. Nynější řešení, které pokládá za absurdní a nepochopitelné, ukazuje na podle něho obrovskou neschopnost hlavních vládních protagonistů vymoci na prezidentovi, aby dodržoval ústavu.

Babiše označil Fiala za oslabeného premiéra bez schopnosti mít kompletní vládu. "Premiér zjevně nedělá dost pro to, aby naplnil ústavu a koaliční dohodu. V této logice se mi zdá, že nepotřebujeme premiéra," dodal.

Místopředseda ODS Martin Baxa považuje Staňkovo roční působení za neúspěšné. "Pan ministr nebyl pro řízení resortu kompetentní a problémům české kultury nerozuměl," uvedl. Baxa vytkl Staňkovi mimo jiné to, že v době ekonomického růstu nedokázal vyjednat pro kulturu žádné peníze navíc a nezvládl předložit návrhy hlavních zákonů, především památkový zákon a zákon o veřejnoprávních institucích v kultuře.