René Schreier

René Schreier Zdroj: ČTK

René Schreier je náměstkem ministra kultury již od února 2014

Končící ministr kultury Antonín Staněk pověřil vedením ministerstva svého dosavadního náměstka  Reného Schreiera. Úřad povede od 1. srpna. René Schreier se stal odborným náměstkem ministra kultury v únoru 2014 za ministra Daniela Hermana (KDU-ČSL), který mu svěřil odbor ekonomický, odbor investic a odbor veřejných zakázek, informatiky a vnitřní správy.

René Schreier, který se narodil v roce 1978, vystudoval Fakultu ekonomiky a managementu na Univerzitě obrany Brno a obor finanční management a strategické řízení financí na Business Institutu v Praze.

Profesní kariéru začal jako voják z povolání, působil ve velitelských funkcích u Čestné stráže. Poté v roce 2007 krátce pracoval jako vedoucí technického oddělení odboru Archiv bezpečnostních složek na ministerstvu vnitra a na Úřadu vlády ČR jako ředitel kanceláře vládního zmocněnce pro organizační přípravu a zřízení a zabezpečení řádného chodu Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek.

V Ústavu pro studium totalitních režimů poté v letech 2008 až 2013 působil jako náměstek ředitele pro ekonomiku, provoz a informatiku. V dubnu 2010 ho sice krátkodobý šéf ÚSTR Jiří Pernes odvolal, v srpnu téhož roku ho však nový šéf ÚSTR Daniel Herman do funkce vrátil.

Na přelomu let 2013 a 2014 byl krátce finančním ředitelem společnosti CZE, s.r.o.

Loni v květnu byl Schreier jedním ze čtyř osobností, kterým Výbor pro odškodnění romského holokaustu udělil ocenění za to, že se přičinili o odstranění vepřína z pietního místa romského holokaustu v Letech na Písecku.