Velký bariérový útes - ilustrační snímel

Velký bariérový útes - ilustrační snímel Zdroj: Lock the Gate Alliance, CC BY 2.0

Schopnost obnovy korálů Velkého bariérového útesu klesla o téměř 90 procent

Počet nově narozených korálů na australském Velkém bariérovém útesu klesl loni o 89 procent ve srovnání s průměrem z doby, která předcházela nedávným katastrofálním epizodám blednutí korálových kolonií. Podle zpravodajského serveru BBC News to uvedli vědci.

Blednutím korálů, které signalizuje jejich postupný úhyn, byly v letech 2016 a 2017 zasaženy dvě třetiny útesu. Nyní je podle vědců patrné, že události ze zmíněného období poznamenaly i schopnost korálů se rozmnožovat.

"Mrtví koráli nemají děti," podotkl vedoucí studie zabývající se stavem a regenerací Velkého bariérového útesu Terry Hughes z univerzity Jamese Cooka v australském státě Queensland.

Vědci viní z blednutí korálů zvyšující se teplotu mořské vody, ať už v důsledku klimatického jevu El Niňo či globálního oteplování planety způsobeného lidskou činností.

Barvu útesu dodávají řasy, které také korálům dopravují výživné látky z mořské vody a díky nimž korálové kolonie rostou. Když je voda v oceánu příliš teplá, koráli se začnou řas zbavovat. Lehce vybledlí koráli se mohou při poklesu teploty vody ještě vzpamatovat, hůře postižení "hladovějící" koráli jsou náchylnější k nemocem a hynou.

Vědci v loňském roce provedli rozsáhlý výzkum, při němž zjišťovali, kolik dospělých korálů útesu přežilo nedávné závažné epizody blednutí a kolik nových korálů se od té doby objevilo.

"Po celé délce Velkého bariérového útesu jsme zaznamenali téměř devadesátiprocentní pokles přírůstku nových korálů ve srovnání s historickou úrovní," řekl serveru BBC News spoluautor studie zveřejněné v časopise Nature Andrew Baird.

Podle Bairda se jedná o "zcela mimořádný" jev, který vědci nečekali. Koráli mají totiž silnou schopnost regenerovat. "Pravděpodobně jde o první problém s obnovou růstu v masovém měřítku," konstatoval Baird.

Experti rovněž zaregistrovali změny ohledně druhů nově narozených korálů. Na zdravých částech Velkého bariérového útesu obvykle převládali koráli z řádu větevníků (Acropora), kteří tvoří přirozené životní prostředí pro tisíce dalších živočišných a rostlinných druhů. U nich byl úbytek nově narozených zástupců největší, a sice 93 procent.

Pokud nenastanou žádné další případy blednutí korálů, mohla by se podle vědců během pěti až deseti let schopnost obnovy korálů vrátit na dřívější úroveň. Profesor Baird o tom ale silně pochybuje. "Nyní jsme se dostali do situace, kdy dílčí řešení jsou prakticky bezpředmětná. Jediné, na čem teď záleží, jsou kroky vedoucí k zastavení klimatických změn," uvedl.

Velký bariérový útes, který je od roku 1981 součástí světového přírodního dědictví UNESCO, lemuje severovýchodní pobřeží Austrálie v délce více než 2000 kilometrů. Je to největší komplex korálových útvarů na světě a jeden z největších magnetů, který láká turisty do Austrálie. Tvoří ho stovky oddělených korálových útesů a ostrůvků.