Boeing 737 MAX 8, stejný typ se krátce po startu zřítil v Etiopii.

Boeing 737 MAX 8, stejný typ se krátce po startu zřítil v Etiopii. Zdroj: Wikimedia

Při tragédii Boeingu 737 MAX 8 vyhaslo 157 životů
Při tragédii Boeingu 737 MAX 8 vyhaslo 157 životů
Snímky letecké havárie v Etiopii.
Snímky letecké havárie v Etiopii.
Snímky letecké havárie v Etiopii.
6
Fotogalerie

Piloti havarovaného etiopského boeingu se řídili pokyny, kontrolu nad strojem přesto nezískali

Piloti havarovaného Boeingu 737 MAX společnosti Ethiopian Airlines, na jehož palubě 10. března zahynulo 157 lidí, postupovali podle předepsaných pokynů, ale kontrolu nad strojem přesto nezískali. Vyplývá to z předběžných výsledků vyšetřování, o kterých na dnešní tiskové konferenci podle agentury AP informovala etiopská ministryně dopravy Dagmawit Mogesová. Společnost Boeing uvedla, že si předběžnou zprávu prostuduje.

Letadlo se zřítilo několik minut po startu z etiopské metropole Addis Abeby za okolností velmi podobných těm, které provázely loňskou nehodu letadla téhož typu společnosti Lion Air v Indonésii. Tehdy o život přišlo 189 lidí. Od nehody v Etiopii nejsou stroje 737 MAX v provozu.

Havarovaný etiopský letoun se dostal do situace, kdy jeho přední část byla opakovaně tlačena k zemi, uvedla ministryně. Vyšetřovatelé doporučili společnosti Boeing, aby zkontrolovala ovládací systém letadla.

Podle mezinárodních pravidel předběžné výsledky vyšetřování neurčují přímo viníka nehody, poznamenala agentura Reuters. Neposkytují ani podrobnou analýzu letu, která může trvat i rok.