Video placeholde

Primátor Hřib: Nejsme komunisti, ale musíme vědět, kolik bytů je prázdných. Pivní kola brzy zakážeme

Bez analýzy počtu prázdných bytů to nepůjde. Pražský primátor Zdeněk Hřib skutečně chce analýzu, která mu to řekne. Tvrdí ale, že nejde o šmírování lidí. PRE už prý data má a vše bude anonymní. Podle výsledku se pak uvidí, jaké kroky by město podniklo. Jasno má Hřib naopak v postoji k takzvaným pivním kolům. Vadí mu a od srpna je v poměrně velké části Prahy zakáže.

Hřiba mrzí, že Piráty poškozují nálepkou komunistů. V koalici ale krize není, je to nedorozumění. Postoj TOP 09, respektive jejího předsedy Jiřího Pospíšila, který primátora zkritizoval, je prý součást předvolební kampaně. Přiznává přitom, že jeho druhý koaliční partner Praha sobě by zdanění prázdných bytů, tedy podle Pospíšila zásah do soukromého vlastnictví, podporoval. Ani primátor toto řešení znovu nevyloučil.

Tvrdí, že město staví chodníky, kanalizaci a silnice k bytům, u kterých očekává, že budou obývány. A na základě toho dostává od státu peníze přes rozpočtové určení daní. Nemůže prý připustit, aby se stavělo k prázdným domům a bytům, protože pak by za ně nebyl příjem a město by zkrachovalo. Podle výsledku analýzy je tak možné, že Praha bude chtít od státu víc peněz. Pokud stát řekne, že nakupovat byty na investici, nebo jak říká primátor „na sklad“, je v pořádku.

Zároveň chce ale řešit dostupnost bydlení, třeba podporou výstavby družstevních bytů, zrychlením stavebního řízení a prací s městským bytovým fondem. Nevylučuje, že v Praze skutečně ročně přibyde 8 až 10 tisíc bytů, které město potřebuje. Jde prý o to, dostat ten problém na rozumnou úroveň.

Hřibovi v Praze vadí taky takzvaná pivní kola. Je to podle něj strašný fenomén. Magistrát se dohodl s Prahou 1, že od srpna pro něj omezí vjezd. Opatření by se mělo týkat širšího centra, třeba taky Prahy 2 nebo 7. Primátor věří, že atraktivita pivních kol poklesne a z Prahy zmizí.

Kdy bude vyřešený bytový problém v Praze? Kde je hranice mezi šmírováním a nutnou analýzou? Jak se primátor vypořádá s případnými kličkami provozovatelů pivních kol? A jak se zachoval, když ho čínský velvyslanec požádal o „vyhození“ tchajwanského zástupce?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>