Svou životní lásku se Freddie ve filmu snažil přesvědčit, že je bisexuál. V Číně se o tom ale nedozvíte.

Svou životní lásku se Freddie ve filmu snažil přesvědčit, že je bisexuál. V Číně se o tom ale nedozvíte. Zdroj: Foto: Profimedia.cz, ara

Freddie Mercury a jeho přítel Peter Freestone.
Freddie Mercury zpívá I Want to Break Free.
Z filmu Bohemian Rhapsody: scéna, kterou v Číně patrně neuvidíte.
Rami Malek převzal Oscara.
Freddie Mercury se svojí životní láskou Mary Austinovou.
10
Fotogalerie

Cenzura Bohemian Rhapsody v Číně: Film je promítán bez zmínek o homosexualitě Freddieho Mercuryho

V čínských kinech se promítá cenzurovaná verze úspěšného oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Informovala o tom agentura AP, podle níž se ale tamním návštěvníkům kin nelíbí, že ze snímku, který je vyprávěním o životě zemřelého frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho, jsou vynechány zmínky o jeho sexualitě a nemoci.

Čínské filmové publikum si stěžuje, že scény, v nichž Mercury odhaluje, že „není normální“ a že má AIDS, byly vystřižené nebo ztlumené. Mimo jiné chybí rovněž polibek Mercuryho s jeho dlouholetým partnerem Jimem Huttonem. Zatímco osoby patřící do menšinových sexuálních skupin (LGBT) jsou v Číně méně tabu, než jiná témata, vztahy mezi osobami stejného pohlaví jsou v médiích stále prakticky nepřítomné, poznamenala AP.

Když čínský web Mango TV v lednu přímo přenášel udílení cen americké filmové akademie, v titulcích provázejících proslov herce Ramiho Maleka, který ztvárnil Mercuryho, se objevil výraz „zvláštní skupina“, zatímco Malek použil termín gay.

Film Bohemian Rhapsody získal při letošním udílení cen americké Akademie filmových umění a věd za rok 2018 nejvíce Oscarů - čtyři. Oceněn byl za herce v hlavní roli, za střih, za zvuk a za zvukové efekty.