Karel Gott na vystoupení v Příbrami

Karel Gott na vystoupení v Příbrami Zdroj: Pavel Machan

Karel Gott na vystoupení v Příbrami
Karel Gott na vystoupení v Příbrami
Karel Gott na vystoupení v Příbrami
Karel Gott na vystoupení v Příbrami
Karel Gott na vystoupení v Příbrami
27
Fotogalerie

Zlatý hlas z Prahy utichl navždy. Zpěvák Karel Gott zemřel po dlouhé nemoci ve věku 80 let

Česká kultura a především hudební scéna ztratila svého krále. Ve věku 80 let zemřel zpěvák Karel Gott. Mistr, který za svoji hudební kariéru prodal desítky milionů desek a získal nespočet cen doma i v zahraničí včetně 42 Zlatých a Českých slavíků, podle slov rodiny podlehl dlouhé těžké nemoci. Zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny.

Za svoji více než šedesátiletou pěveckou kariéru Karel Gott nazpíval bezpočet skladeb, ze kterých se staly hity a vyrostly na nich celé generace posluchačů, a to nejen v Československu, ale i v Německu, Rakousku a dalších evropských zemích. Mezi jeho nejznámější skladby patřil například Trezor, Včelka Mája, Pábitelé, Kávu si osladím, Zůstanu svůj, Krev toulavá, Plnoletá, Lady Carneval, Paganini, Nápoj lásky č. 10, Když muž se ženou snídá, Být stále mlád, ale proslul i řadou duetů jako například Zvonky štěstí (s Darinou Rolincovou), Čau lásko (s Marcelou Holanovou), Co sudičky přály nám (s Lucií Bílou) či Neznámý pár (s Marikou Gombitovou).

Zemřel Karel Gott. Více informací ZDE >>>

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. V mládí chtěl být malířem. Neúspěšně se pokoušel o přijetí na studia výtvarného umění a po nezdaru se začal učit jako elektromontér. V roce 1958 se přihlásil na soutěž amatérských zpěváků, kde získal první místo a začal častěji vystupovat v různých kavárnách. Kvůli tomu se však dostal do problémů ve svém zaměstnání v ČKD. V roce 1960 ze zaměstnání odešel a začal se věnovat profesionálně zpěvu na full-time.

První slavík a Anticharta

Pro zdokonalení svého pěveckého projevu začal studovat na pražské státní konzervatoři u profesora Konstantina Karenina. Zpočátku jeho pěvecký projev totiž u publika budil smíšené až kontroverzní pocity. Klíčovým milníkem pro jeho budoucí kariéru byla nabídka v roce 1962 na angažmá do divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Tato dvojice mu napsala píseň Oči sněhem zaváté, která ovládla první příčku československých hitparád, stala se hitem roku a Karel Gott díky ní získal svého prvního Zlatého slavíka.

Po odchodu ze Semaforu v roce 1965 založil s bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu Apollo a stal se její hlavní hvězdou až do roku 1967, kdy bylo divadlo rozpuštěno. Od té doby ho na všech koncertech doprovázela nově založená Skupina Ladislava Štaidla. Vedle toho se Karel Gott seznámil se skladatelem Karlem Svobodou, který pro něj v následujících letech napsal několik velkých hitů.

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>

V 70. a 80. letech zažíval Karel Gott na československé hudební scéně období triumfů a byl pěveckou osobností číslo jedna. Koncertoval a nahrával po celém světě, rozšiřoval svůj repertoár o klasiku i lidové písně, vděčnými počiny byla jeho vánočně koncipovaná alba. Nutno dodat, že úspěchů dosahoval především s převzatými písněmi, skutečně kvalitní domácí repertoár mu dokázali připravit jen skladatelé Karel Svoboda či Ladislav Štaidl. Ze 70. let je však potřeba zmínit ještě jedno datum, a tím je 4. únor 1977, kdy českoslovenští hudební umělci podpořili státní a stranickou linii proti Chartě 77. Podpisu Anticharty v Domě hudby se zúčastnil i Karel Gott, který toto prohlášení dokonce na pódiu přečetl.

Porevoluční kariéra a manželství

Po listopadu 1989 a pádu komunistického režimu řešil Karel Gott stejně jako řada dalších tehdy populárních umělců spojených, co dál. Všichni museli čelit masivnímu nástupu západní hudební produkce, bylo na ně rovněž nahlíženo jako na kulturní exponenty komunistického režimu. Gott se v roce 1990 proto rozhodl ukončit svoji kariéru. Jako rozloučení uspořádal mamutí turné po sportovních halách v Československu a Německu. Nicméně obrovský úspěch turné Gotta donutil své rozhodnutí přehodnotit. V roce 1991 byl uveden do Síně slávy hudebních cen Anděl a v roce 1992 se jeho album Když muž se ženou snídá stalo nejprodávanější deskou roku. Spolu s někdejším hitmakerem a šéfem skupiny Kroky Františkem Janečkem pak v lednu 1993 založili agenturu GOJA.

Za svoji kariéru Karel Gott získal celkem 42 Zlatých a Českých slavíků a bezpočet dalších cen. V době socialismu obdržel Karel Gott dodnes diskutované tituly zasloužilý umělec (1977) a národní umělec (1985). Neméně diskutované bylo také vysoké státní vyznamenání, které získal od prezidenta Václava Klause v roce 2009 (Medaile za zásluhy v oblasti kultury). Ve stejném roce získal ve své rodné Plzni čestné občanství.

Filmy a manželství

Karel Gott účinkoval i v řadě filmů. Mezi nejznámější patří Romance za korunu, Z pekla štěstí, Slasti otce vlasti, Kdyby tisíc klarinetů či Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Jako nejznámější český zpěvák se filmu vyhnout nemohl, na rozdíl od svých pěveckých kolegů Václava Neckáře, Waldemara Matušky a dalších však jeho projev působil ve většině filmů dost toporně.

Karel Gott byl po dlouhá léta titulován jako nejznámější starý mládenec v zemi. Přestože měl tisícovky obdivovatelek, dlouho odolával krokům před oltář. Oženil se až v roce 2008 ve svých 69 letech. Se svojí ženou Ivanou (rozenou Macháčkovou) měl dvě dcery. Další dvě dcery měl ze svých předchozích vztahů.