Americký student Otto Warmbier při soudu v Severní Koreji.

Americký student Otto Warmbier při soudu v Severní Koreji. Zdroj: KCNA

Soud nařídil Severní Koreji zaplatit 11 miliard za mučení a smrt amerického studenta Otty Warmbiera

Americký soud ve Washingtonu nařídil Severní Koreji, aby zaplatil rodičům studenta Otto Warmbiera, kterého totalitní režim umučil a způsobil mu smrt, odškodnění ve výši 501 milionů dolarů (v přepočtu více než 11 miliard korun). Warmbier byl v Severní Koreji zatčen v lednu 2016, byl pak 17 měsíců držen ve vězení a v červnu loňského roku byl vrácen v zuboženém stavu do USA, kde následně zemřel.   

Rodiče Otty Warmbiera se obrátili na soud se žádostí o odškodnění letos v dubnu. Jejich syn byl zatčen v Severní Koreji v lednu 2016, protože v mezinárodním hotelu Janggakto v hlavním městě Pchjongjangu údajně ukradl propagandistický plakát, který velebil místní totalitní režim.

V březnu 2016 byl odsouzen k 15 letům nucených prací. Ovšem ve vězení vážně onemocněl a předpokládá se, že se tak stalo na následky mučení. V kómatu, ve kterém byl zhruba jeden rok, byl v červnu 2017 propuštěn a odvezen z humanitárních důvodů do Spojených států. Ovšem tam loňského 19. června zemřel v univerzitní nemocnici v Cincinnati. Podle lékařské zprávy kvůli nevratnému poškození mozku. Odborník v soudních spisech uvedl, že studentova zranění naznačují, že byl mučen elektrickými šoky.

Soudce Beryl Howell při líčení zdůraznil, že rodičům přináleží odškodnění, protože jejich syn byl podle všeho mučen a zemřel na následky zranění, která utrpěl v severokorejském vězení. Režim vůdce Kim Čong-una je podle něj „legálně i morálně“ zodpovědný za smrt amerického studenta. Warmbierovi bylo v době jeho smrti pouhých 22 let.

Jak ale upozorňují právníci, rozsudek je spíše symbolický, protože neexistuje žádný mechanismus, který by Severní Koreu donutil odškodnění zaplatit. S touto zemí nemají USA potřebné smlouvy, navíc na ní dlouhodobě uvalují přísné sankce a nedá se předpokládat, že by bylo vyplacení peněz reálné. Navíc režim v KLDR podle všeho ani nemá podobnou sumu k dispozici.

Americký prezident Donald Trump se snaží velmi komplikované a vyhrocené vztahy se Severní Koreou, která vyráběla a testovala i jaderné zbraně, normalizovat. Proto se 12. června sešel na historické schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v Singapuru. Trump se chce s Kimem opět setkat v příštím roce na dalším summitu. Zda by mohli spolu u toho probírat i otázky odškodného kvůli smrti Otty Warmbiera, se ale nedá podle odborníků předpokládat.