Mnoho Čechů stále kupuje vánoční dírky na dluh

Mnoho Čechů stále kupuje vánoční dírky na dluh Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Horázný Josef

Chování Čechů před Vánoci: Dárky, nákupy a půjčky
Chování Čechů před Vánoci: Dárky, nákupy a půjčky
Chování Čechů před Vánoci: Dárky, nákupy a půjčky
Chování Čechů před Vánoci: Dárky, nákupy a půjčky
Chování Čechů před Vánoci: Dárky, nákupy a půjčky
14
Fotogalerie

Češi se stále zadlužují kvůli vánočním dárkům a půjčují si i rizikově. Kdy, jak a které dárky nakupují ?

Nejvíce si Češi půjčují v období před Vánoci, téměř polovina z nich pak rizikově. Nejoblíbenější je půjčka přímo u prodejce. Vrchol zadlužování přichází na přelomu listopadu a prosince, kdy jsou lidé také nejvíce v mínusu na svých běžných účtech. Kdy lidé nejčastěji kupují vánoční dárky? Kolik na ně letos chtějí utratit? Kolik si na ně chtějí půjčit?

Podle průzkumu agentury Kantar provedeného pro Poradnu při finanční tísni a Sdružení českých spotřebitelů má téměř pětina (17 %) Čechů má v předvánočním období zkušenosti s půjčkou. Zatímco v průběhu celého roku si rizikově půjčuje čtvrtina (27 %) z nich, v předvánočním období je to téměř polovina (47 %).

„Předvánoční období je z hlediska půjček a úvěrů tradičně velmi rizikové. V období vrcholících předvánočních nákupů mají spotřebitelé daleko více tendenci chovat se impulzivně a pro pořízení dárku využít nabízeného úvěru, aniž by se důkladně seznámili s jeho podmínkami. S nevýhodnými úvěry od neprověřených institucí jim tak hrozí upadnutí do dluhové pasti,“ říká ředitel Sdružení českých spotřebitelů Viktor Vodička.

Dle průzkumu si Češi v předvánočním období nejčastěji půjčují na pořízení spotřební elektroniky (45 %), na výdaje spojené s dětmi (26 %), na rekonstrukci či vybavení bytu (21 %) a bílé domácí spotřebiče (15 %). V období před Vánoci si půjčují spíše lidé mladší.

Dárky na splátky

Na nákup dárků si Češi nejvíce půjčují tím, že koupí dárek na splátky (23 %), následuje spotřebitelský úvěr či půjčka (22 %), kontokorent (20 %), malá krátkodobá půjčka (17 %) a kreditní karta (12 %). Přibližně každý desátý (9 %) využije půjčky od rodinných příslušníků.

„Spotřebitelé by měli vždy, a v předvánočním období to platí dvojnásob, velmi obezřetně přistupovat k tomu, jakým způsobem se rozhodnou financovat nákupy spojené s Vánoci
a dárky obecně. Pokud se z důvodu např. i krátkodobého nedostatku financí rozhodnou pro půjčku, měli by jít jednoznačně k zavedené úvěrové či bankovní instituci, která je detailně seznámí se všemi podmínkami čerpání úvěru,“ dodal David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Prohlédněte si grafy, které popisují předvánoční chování Čechů při nákupu vánočních dárků a s tím spojeným zadlužováním: