Video placeholde
22 July: Druhý letošní film na motivy teroristického útoku Anderse Breivika. Události se věnuje komplexněji, ale méně vtáhne.
Annihilation: Skupina vědkyň v čele s Natalií Portmanovou pátrá po tajemstvích mimozemského ekosystému.
Bajo la Rosa: Členové spokojené španělské rodinky si pod pohrůžkou zabití od neznámého vetřelce vyjevují svá špinavá tajemství.
Calibre: Dva kamarádi vyrazí do Skotska na lov a dopustí se při tom osudové chyby.
Domestik: Český dramatický bytový thriller o závislostech a huntování si vlastního těla.
10
Fotogalerie

Deset nejlepších thrillerů roku 2018 vás napne jako strunu

Rozervaní detektivové, neohrožení agenti nebo obyčejní lidé, zásahem osudu vržení do sledu neobyčejných událostí. Ti všichni na plátnech kin letos předváděli kousky, které diváky zarazily do sedaček. Filmové napětí zažilo silný rok. V našem TOP 10 žebříčku najdete thrillery, které se nám v uplynulých měsících zdály nejzajímavější.

10. Pomsta

O čem to je jednou větou: Sexy modelka Jen se uprostřed kalifornské pouště mstí trojici násilníků, kteří ji znásilnili a shodili z útesu.

Zajímavost: Film natočila francouzská režisérka v Maroku. Jasně patrný je ve snímku silný feministický apel.

Proč se dívat: Ta ženská přežije všechno. Pád z padesátimetrové skály rovná se malé oděrce, smrtelné zranění spraví náplast. Normální člověk by už stokrát vykrvácel, ale Jen stále drží a běhá jak laňka zkřížená s Terminátorem. Totální „over the top“ provedení už dlouho nebylo takhle zábavné. Jestli vám to ještě nedošlo, Pomsta nehraje na realističnost. Na tu zapomeňte, vymažte to slovo ze slovníku. Bavte se.

9. Summer of 84

O čem to je jednou větou: Parta kamarádů v americkém maloměstě osmdesátých let má podezření, že jeden z jejich sousedů je sériovým vrahem mladých chlapců.

Zajímavost: Po seriálu Stranger Things a filmovém To další důkaz, že osmdesátkové retro je v kurzu.

Proč se dívat: Protože čekání na třetí řadu Stranger Things je příliš dlouhé. Podobně jako ve zmíněném seriálu a v kingovském To pomáhá hlavně sympatické obsazení hlavní party hrdinů. Ta má klasické složení – správňák, drsňák, tlouštík, geek a holka ze sousedství. Jen černoušek kupodivu chybí. Správná volba pokud jste plní nostalgie po dobách, kdy se na napínavé americké filmy koukalo z ošuntělých VHSek. 

8. Nebezpečná laskavost

O čem to je jednou větou: Roztomilý naivní diblík Anna Kendricková pátrá po své zmizelé rádoby kamarádce, která jí na krku nechala jak malé dítě, tak manžela.

Zajímavost: Režisér Paul Feig se specializuje na komedie se silnými ženskými hrdinkami (Ženy sobě, Drsňačky, noví Krotitelé duchů). Nepřekvapí proto, že Nebezpečná laskavost je stejně tak thrillerem, jako komedií.

Proč se dívat: Protože vás zajímá, jak by vypadala Fincherova Zmizelá, kdyby do ní někdo přidal pár kapek mimibazaru. Anna Kendrick je jako matka samoživitelka Stephanie, která pro ostatní maminky natáčí videoblogísek o vaření (aby si manžové čvachtali), neodolatelná. Když se pak tahle na prvý pohled prostoduchá osoba dostane doprostřed klasické thrillerové zápletky, je o zábavu postaráno. Tvůrci s příjemným nadhledem vrší jeden zvrat za druhým, tajemno mixují s humorem a Nebezpečná laskavost je tak fajn oddechovkou, která určitě stojí za zkoušku.

7. Jack staví dům

O čem to je jednou větou: Psychopatický sériový vrah Jack na sklonku života bilancuje svoje vražedné působení a vyzdvihuje svá mistrovská krvavá díla.

Zajímavost: Film měl premiéru na festivalu v Cannes. Řada návštěvníků ho nevydýchala a odešla ze sálu. Prostě typický kontroverzní Lars von Trier.

Proč se dívat: Protože nový film Larse von Triera je událost a každý by si měl udělat vlastní názor. Skočíte depresivnímu Dánovi na špek a necháte se jeho novinkou urazit a pohoršit? Tak to Lars vyhrál. Možná budete zavírat oči u scén brutálního násilí. Možná se s režisérem pustíte do absurdních úvah nad tím, zda vražda může být uměním. Anebo se budete smát nad černočerným humorem, který je tak strašně černý, že ho řada diváků ani nepostřehne. Ať tak nebo tak, Jack staví dům je zážitek jako žádný jiný.

Video placeholde
Jack staví dům - trailer na nový film Larse von Triera • Aerofilms

6. Profil

O čem to je jednou větou: Ambiciózní novinářka se pomocí Facebooku snaží spojit s náboráři Islámského státu a odhalit a popsat způsob, jak radikálové lákají mladé dívky ze Západu do Sýrie.

Zajímavost: Film je vyprávěn pouze pomocí dění na obrazovce počítače hlavní hrdinky Amy.

Proč se dívat: Protože si myslíte, že váš facebookový kamarád Muhammad z Aleppa vás vážně miluje a už už si kupujete letenku na Blízký východ. Profil by zvlášť na mladé dívky skutečně mohl fungovat jako prevence před nástrahami doby. Sekundárně je pak film také mementem neuvěřitelné lidské blbosti.

5. Utøya, 22. července

O čem to je jednou větou: Rekonstrukce skutečných událostí z léta roku 2011, kdy pravicový extremista Breivik zaútočil na kemp mladých sociálních demokratů na norském ostrově Utøya.

Zajímavost: Letos vznikly hned dva filmy na motivy Breivikova teroristického řádění. Druhý snímek, nazvaný July 22, natočil slavný režisér Paul Greengrass pro Netflix.

Proč se dívat: Protože vás zajímá, co tehdy asi oběti na Utøye zažívaly. Film je unikátní v tom, že se tvůrci rozhodli natočit ho na jediný záběr z pozice jedné z účastnic letního kempu. Všechny děsy tak divák dostává takříkajíc z první ruky a fakt to není příjemné pokoukání. Mrtví kamarádi, zmatek, střelba. Nikdo neví, co se děje. Díky zvolené formě se minuty někdy až nepříjemně vlečou. Nekonečná doba, kdy pomoc nepřichází.

4. Mission: Impossible – Fallout

O čem to je jednou větou: Agent IMF Ethan Hunt stojí před další nesplnitelnou misí, při níž musí zachránit sebe, své blízké i spousty dalších lidí.

Zajímavost: Tom Cruise se nerad nechává dublovat, sám proto provedl řadu kaskadérských kousků včetně seskoku z výšky osmi kilometrů. Při natáčení si mimo jiné zranil nohu.

Proč se dívat: Jediný skutečně mainstreamový vysokorozpočtový film v žebříčku. Ideální výběr pro ty, kterým není dost propracovaný scénář či originální umělecká vize, ale ocení spíš bohatou výpravu a spektakulární akci. Teda, hlavně tu akci. Nová Mission: Impossible má totiž fakt grády. Bitku na toaletách, honičku v Paříži nebo souboj vrtulníků si budete pamatovat hodně dlouho. Určitě víc než samotný děj. Ten splývá s každým druhým špionážním snímkem a s každou předchozí Mission Impossible.

Video placeholde
Tom Cruise je i v Mission: Impossible - Fallout nezastavitelný a skvělý! Od 2. srpna 2018 i v českých kinech. • TRAILER a film o filmu. • CinemArt, INT

3. Upgrade

O čem to je jednou větou: Hlavní hrdina se za pomoci umělé inteligence, kterou má implantovanou ve vlastním těle, mstí vrahům své manželky.

Zajímavost: Upgrade je prvním výraznějším režijním počinem Leigha Whannella, scenáristy slavných hororových sérií Saw a Insidious.

Proč se dívat: Protože máte náladu na svižný béčkový sci-fi thriller, v němž hlavní hrdina stíhá při masakrování záporáků i vtipně a drsně hláškovat. Upgrade je hlavně napínavá zábava. Nehraje se v něm na velké myšlenky a hluboká poselství.  Děj letí kupředu bleskovou rychlostí. Člověk se ani nenaděje a z ochrnutého hlavního hrdiny je díky experimentálnímu zařízení nezastavitelný stroj na zabíjení, který se jde mstít do ulic dystopického velkoměsta.  Trochu jako soudce Dredd, trochu jako Robocop.

2. Searching

O čem to je jednou větou: Muž pátrá po zmizelé dcerce pomocí jejího osobního notebooku, v němž nalezne řadu nečekaných překvapení.

Zajímavost: Podobně jako u snímku Profil použili filmaři netypický způsob vyprávění, kdy se celý děj odehrává na plochách počítačů a mobilních telefonů.

Proč se dívat: Víc zvratů než prospěchářů v hnutí ANO! Vymyslet a sepsat příběh, který bude diváka překvapovat snad co pět minut, to muselo dát vážně práci. Když už si budete myslet, že máte film přečtený, vytasí se tvůrci s dalším nečekaným twistem.  Někomu se možná Searching bude na konci zdát až překombinovaný, to ale nemění nic na tom, že si při sledování nevydechnete. Ani na sekundu.

1. Tísňové volání

O čem to je jednou větou: Pracovník tísňové linky se rozhodne vlastními silami pomoci unesené ženě, musí přitom čelit démonům své minulosti. 

Zajímavost: Hlavní hrdina doslova nesleze z plátna, celý děj se totiž odehrává pouze v kancelářích tísňové linky. Všechno ostatní dění filmaři zprostředkovali formou telefonních rozhovorů.

Proč se dívat: Thriller jak ze škatulky. Seveřané jsou na napínavé příběhy experti, a to jak v literární, tak filmové podobě.  Z knižního světa vám jsou určitě povědomá jména jak Stieg Larsson nebo Jo Nesbø. Začínající dánský režisér Gustav Möller by pak mohl být vycházející hvězdou filmového napětí, málokomu se podaří debutovat tak přesvědčivě, jako se to povedlo jemu. Příběh bývalého policisty a pracovníka tísňové linky Asgera a unesené ženy, kterou má „na drátě“, je emocionální horská dráha, při níž kromě povinného napětí zažijete i radost a naději či zoufalství a smutek.

Bonusový seriálový tip: Ostré předměty

Jean-Marc Vallée natočil podle předlohy Gilian Flynnové pro HBO thriller ostrý jako břitva. Sebevědomý filmař na ploše osmi dílů vykreslil pohnutý příběh novinářky, které se vrací do rodného města pátrat po dvojici zmizelých dívek. Kromě kriminální zápletky je přitom pro seriál klíčový i vztah mezi hrdinkou a její autoritativní matkou.

Pár dalších povedených napínáků, které se nevešly do TOP 10, ale které stojí za zhlédnutí, najdete v naší fotogalerii: