Ceny piva porostou

Ceny piva porostou Zdroj: ČTK

Vědci varují: V důsledku klimatických změn mohou prudce růst i ceny piva

V důsledku klimatických změn mnou v příštích letech prudce růst ceny piva. Podle nových poznatků může mít zejména sucho vliv na výnosy ječmene, který patří k základním surovinám při výrobě piva. Problém by mohl zasáhnout Evropu, USA, Austrálii i Asii, kde se pěstuje nejvíce obilovin.

Prvotní surovinou pro výrobu piva je slad, který vzniká naklíčením obilných zrn. Obilniny dodávají škrob (tedy cukry), které se přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. A základní obilninou, která se používá, je právě ječmen. V důsledku klimatických změn, zejména sucha, by ale výnosy ječmene mohly výrazně klesnout. V konečném důsledku by se to projevilo ve zvýšení ceny této komodity a následně i růstu cen piva.

Vědecký fakt: Šetřete vodu, pijte české pivo! Více informací zde  >>>

„Svět čelí mnoha výzvám v důsledku změn klimatu, jednou z nich jsou i možné dopady na ceny piva,“ tvrdí podle novin The Independent ve své studii doktor Steven Davis z Kalifornské univerzity. Také britský expert Gabo Duan upozorňuje na to, že ceny piva se mohou „zvednout“ daleko více, než u základních potravin. Je to totiž momentálně velmi žádané zboží po celém světě. Ve srovnání s minulostí stoupá spotřeba tohoto nápoje například v Číně, Jižní Koreji, Africe či Latinské Americe.

Ječmen

Navíc velké požadavky na plodiny z ječmene mají nejenom výrobci piva, ale také chovatelé dobytka. Na výrobu alkoholu jde totiž v současnosti pouze 17 procent celosvětových výnosů ječmene.

Potenciální průměrné ztráty výnosů ječmene se podle vědců budou v závislosti od jednotlivých regionů a závažnosti změn klimatu pohybovat od 3 do 17 procent.