Video placeholde

Jak má vypadat správně načepované pivo, co v restauraci odmítněte a kde si můžete pivo zkusit sami načepovat

Češi jsou národem pivařů. Trendy v pití alkoholu se sice mění, ale pivní velmocí zůstáváme nadále. Ne v každé restauraci ovšem dostanete správně načepované a „ošetřené“ pivo. Jak by to mělo vypadat? Jaká je nejčastější chyba při čepování piva? A co všechno si můžete v tomto případě v hospodě objednat? To vám na videu vysvětlí Veronika Mikésková, která byla finalistkou soutěže výčepních Master Bartender a už 10 let také školí personál v restauracích.

Pokud byste si chtěli v případě čepování zkusit to samé, co Veronika Mikésková předvádí na videu, nejbližší velkou možnost máte v sobotu 6. října na pivním festival Pilsner Fest na několika místech Plzně. Festival připomíná uvaření první várky piva Pilsner Urquell z října roku 1842.

Letos zde své umění kromě nejlepších českých výčepních předvedou i jejich kolegové ze Švédska, Německa, Velké Británie, ale také z Jižní Koreje, Hongkongu či z Japonska.

Školy čepování pro návštěvníky na hlavní scéně festivalu na plzeňském náměstí Republiky i v samotném pivovaru povedou vítězové českého a slovenského finále soutěže pro nejlepší výčepní Master Bartender Richard Máša a Štefan Pillár společně se sládky Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou a Vojtěchem Homolkou. Novinkou je speciální výčepní místo v areálu pivovaru, kde si každý bude moci natočit vlastní hladinku, šnyt nebo mlíko pod dohledem zkušených mistrů výčepních.

Z Prahy do Plzně pojede pro návštěvníky festivalu i speciální vlak. Ten odjede v sobotu 6. října z pražského hlavního nádraží v 10:25 a zpět do Prahy se vrací ve 23:30. Jízda je zdarma, ale kapacita je omezená, takže pořadatelé doporučují dorazit na nádraží s menším předstihem.