Vůdce separatistů na východě Ukrajiny Alexandr Zacharčenko byl zabit při atentátu 31. srpna

Vůdce separatistů na východě Ukrajiny Alexandr Zacharčenko byl zabit při atentátu 31. srpna Zdroj: Sputnik

Ruská televize zveřejnila video, které ukazuje, jak byl zabit vůdce separatistů na Ukrajině

Alexandr Zacharčenko, vůdce separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny, byl zabit 31. srpna při výbuchu ve své oblíbené restauraci v Doněcku. Ruská televize Rossija 1 v neděli zveřejnila videozáznam, na kterém jsou zachyceny poslední vteřiny života proruského povstalce.

Na záběrech je vidět, jak měl Zacharčenko silnou ochranku, která ale nezabránila jeho smrti. Jeden z bodyguardů sice ledabyle zkontroloval prostor u vchodu do restaurace Separ, ale když Zacharčenko vstoupil, ozval se podle vyšetřovatelů nad jeho hlavou silný výbuch, který ho zabil. Po výbuchu zemřel i jeden z jeho tělesných strážců a dalších 11 lidí bylo zraněno.

Podle stanice Rossija 1 chodil samozvaný prezident a předseda vlády separatistické Doněcké lidové republiky, která vyhlásila nezávislost na Ukrajině, do této restaurace pravidelně a měl sedávat vždy u stejného stolu. Televizní reportér dokonce ve zprávě tvrdí, že na stole, u něhož Zacharčenko sedával, se našla cedulka s nápisem „Stůl je zaminován“. Podle všeho to měl být vzkaz těch, kteří atentát připravili.

Sto dvacet tisíc lidí na pohřbu

Separatisté obvinili z atentátu ukrajinské tajné služby, vláda v Kyjevě zase ruské speciální síly. Pohřbu vůdce rebelů se v Doněcku zúčastnilo prý až 120 tisíc lidí.

Nástupcem Zacharčenka se stal Dmitrij Trapeznikov, který se z bezpečnostních důvodů ukrývá na neznámém místě.