Abú Zabí

Abú Zabí Zdroj: scom

Nejnebezpečnějším městem světa je San Pedro Sula v Hondurasu, nejbezpečnější je Abú Zabí v Emirátech

San Pedro Sula, druhé největší centrum středoamerického Hondurasu, si pořád drží neslavný primát nejnebezpečnějšího města světa. Je zde vysoký počet vražd, ve městě řádí gangy a je to i prostor pro pašování drog. Podle celosvětové databáze Numbeo, která kriminalitu ve stovkách měst planety sleduje, jsou na tom mimořádně špatně i další sídla Střední a Jižní Ameriky či Jihoafrické republiky. Naopak nejbezpečněji je v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech a dobře je na tom i Praha.

Honduraské město San Pedro Sula je průmyslové centrum, kam se stěhují za prací statisíce lidí z celé země. Někteří z nich se kvůli své neutěšené finanční a společenské situaci ale dávají na cestu zločinu, čehož využívají kriminální gangy a narkobaroni. Situace ve městě se nelepší už mnoho let, navíc Honduras patří k zemím, kde dochází k nejvíce vraždám na počet obyvatel na celém světě.

Poměrně tragická je také situace v hlavním venezuelském městě Caracasu. Venezuela má sice největší známé zásoby ropy, ale socialistická vláda přivedla zemi na pokraj hospodářského krachu, což zvyšuje kriminalitu. Mimořádně nebezpečná jsou pak mnohá města v Jihoafrické republice a Brazílii. Mezi 25 nejnebezpečnějšími městy světa jich letos Numbeo uvádí až dvanáct jen z těchto dvou států. Celkem bylo hodnoceno 338 měst.

Zde je 10 nejnebezpečnějších měst světa podle nedávno zveřejněné statistiky:

1.San Pedro Sula, Honduras

2. Caracas, Venezuela

3. Fortaleza, Brazílie

4. Durban, Jižní Afrika

5. Johannesburg, Jižní Afrika

6. Salvador, Brazílie

7. Pretorie, Jižní Afrika

8. Port of Spain, Trinidad a Tobago

9. Rio de Janeiro, Brazílie

10. Porto Alegre, Brazílie

Naopak bezpečně je například ve městech Spojených arabských emirátů, v Kataru a také v mnoha místech Japonska, Kanady či Evropy, konkrétně ve Skandinávii, Rakousku nebo Švýcarsku.

Zde je 10 nejbezpečnějších měst světa podle nedávno zveřejněné statistiky:

1.Abú Zabí, Spojené arabské emiráty

2. Dauhá, Katar

3. Ósaka, Japonsko

4. Singapur

5. Basilej, Švýcarsko

6. Quebec, Kanada

7. Tokio, Japonsko

8. Bern, Švýcarsko

9. Mnichov, Německo

10. Irvine (Kalifornia), USA

Podle statistiky Numbeo jsou na tom s bezpečností výborně i Dubaj, turecký Eskişehir, švýcarský Curych, ruský Nižnij Novgorod, dánský Aalborg či tchajwanský Tchaj-pej. české hlavní město Praha je zde označeno za 46. nejbezpečnější město světa, což je považováno za velmi dobrý výsledek.