Jaroslav Kubera (ODS)

Jaroslav Kubera (ODS) Zdroj: Blesk / Alexandr Malachovský

Liberální institut: Nejliberálnější senátory má ODS, mezi současnými vede Kubera. Opačně hlasují lidovci

Liberální institut ve čtvrtek představil Skóre senátorů, které mapuje hlasování jednotlivých členů horní komory parlamentu. Čím liberálněji senátor hlasuje – v ekonomických i společenských otázkách – tím vyšší mu institut přidělí skóre. Čelo žebříčku totálně ovládli senátoři ODS. Pro Liberální institut nejhorší jsou zákonodárci ČSSD.

Nejliberálněji hlasoval podle výsledků senátor Pavel Eybert z ODS, který získal skóre 52 procent. Číslo odráží míru shody s pozicí Liberálního institutu a může se pohybovat od plus 100 procent do mínus 100 procent.

Eybert ale v Senátu skončil v roce 2016, takže nejliberálnějším současným senátorem je druhý v pořadí Jaroslav Kubera, senátor ODS z Teplic. Ten má skóre 50 procent.

Skóre nad 40 procent měli ještě Milan Pešák (bezpartijní za ODS), Petr Bratský, Jiří Burian (oba ODS), Zdeněk Nytra (nezávislý v klubu ODS), Tomáš Grulich, Lumír Achenbrenner a Miloš Vystrčil (všichni ODS).

Neliberální jsou lidovci a socialisté

Naopak nejméně liberální hlasování měla v uplynulých šesti letech senátorka lidovců Šárka Jelínková (mínus 82 %), sociální demokrat Karel Kratochvíle (mínus 67 %) a lidovec Stanislav Juránek (mínus 62 %). Ti všichni však už v horní komoře parlamentu nejsou. Mezi současnými senátory je tedy nejméně liberálním senátorem František Bublan zvolený za ČSSD (mínus 53 %).

Liberální institut přiděluje plusový bod za každé vybrané hlasování v souladu s názorem institutu, mínusový pak při hlasování proti němu. Pokud se senátor hlasování zdrží, pak se posuzuje efekt takového postoje. „Pokud je pozice Liberálního institutu „proti“ a někdo se zdrží, což má podle jednacího řádu Senátu stejnou váhu jako hlasování proti, dostane bod. A naopak,“ vysvětluje ředitel institutu Martin Pánek.

32 hlasování

Celkem se v období 2012–2018 posuzovalo 32 z hlediska Liberálního institutu zásadních hlasování. Všechny podrobnosti budou uvedeny na webu SkoreSenatoru.cz, který Liberální institut spustí během čtvrtka.

Mezi posuzované zákony patří mimo jiné EET, Kontrolní hlášení, Zákaz o kouření v restauracích, Novela zákona o politických stranách, Zákon o prokazování původu majetku, Zákaz kožešinových farem, Novela zákona o zneužití významné tržní síly, Novela zákona o pohřebnictví (zákaz papírových rakví), Zákon o státní službě, Zákaz pracovat na dohodu, pokud je člověk vedený na úřadu práce, Povinné předškolní vzdělávání, Zákaz prodeje o svátcích, Třetí sazba DPH, Umělé oplodnění pro svobodné ženy a další.

Liberální institut považuje obecně za liberální hlasování zmenšování daní, zmenšování státních zásahů, elektronizaci státní správy atd.

Už dříve institut představil SkorePoslancu.cz. Pořadí tehdy ovládl Pavel Laudát z TOP 09 a poslanci této strany obsadili další přední místa.