Průvod homosexuálů v Indii - ilustrační snímek.

Průvod homosexuálů v Indii - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Indie dekriminalizovala pohlavní styk homosexuálů. Očekává se celosvětová liberalizační vlna

Soudci indického Ústavního soudu rozhodli o dekriminalizaci pohlavního styku mezi osobami stejného pohlaví. Na smetiště dějin tak za mohutných oslav po celé zemi putuje sto padesát sedm let starý zákon z koloniální éry, který o sexu homosexuálů tvrdil, že je „proti přírodě“. Očekává se, že zrovnoprávnění homosexuálů v největší demokracii na světě významně podpoří liberalizační snahy v asi 70 státech, které sex osob stejného pohlaví stále trestají.

Rozhodnutí pěti soudců Ústavního soudu bylo jednomyslné. Předseda Nejvyššího soudu Dipak Misra k rozsudku řekl: „Respekt k rozhodnutí jednotlivce je základem svobody. Tato svoboda může být naplněna pouze tehdy, když si každý z nás uvědomí, že LGBT komunita disponuje stejnými právy.“

Aktivisté bojující za zrovnoprávnění homosexuálů před zákonem v Indii intenzivně lobovali více než deset let. Článek 337 indického trestního zákoníku byl sice k trestnímu stíhání užíván jen velmi zřídka, homosexuálové však na jeho základě čelili výhružkám, obtěžování a vydírání.

V posledních letech se v Indii opakovaně odhodlalo více než třicet měst k přehlídkám gay pride. K mírnění odsuzujících názorů do velké míry přispěl ekonomický a technologický pokrok. Na společnost také již delší dobu působí produkce populární kultury, která bojuje proti stereotypům o homosexuálech.

Poté, co Nejvyšší soud rozhodnutí oznámil, zavládla v Indii euforie. Lidé po celé zemi vyšli do ulic, aby přelomový moment v dějinách země oslavili. Členové LGBT komunity mluví o úlevě, kterou jim poskytla právní legalizace jejich sexuální orientace.

Podle mezinárodní asociace lesbiček, gayů, bisexuálů, transsexuálů a intersexuálů jsou zákony omezující práva této skupiny v platnosti stále ve více než 70 zemích světa. Změna v Indii jako největší demokracii na světě by zde mohla nyní také podnítit změny.

LGBT aktivisté se v Indii nyní chystají zahájit novou kampaň, která bude tlačit na legalizaci homosexuálních sňatků. Indové nyní také doufají, že se sníží tlak na mladé lidi, kteří měli doposud strach se se svou sexuální orientací svěřit rodině a přátelům.

Pomoct by jim v tom mohla slova, kterými rozhodnutí komentoval jeden ze soudců Nejvyššího soudu Dhananjaya Chandrachud: „Je těžké, napravit chyby historie, co ale udělat můžeme, je určit kurz budoucnosti.“