Finsko je podle OSN země s nejvyšší mírou šťastných obyvatel.

Finsko je podle OSN země s nejvyšší mírou šťastných obyvatel. Zdroj: Wikimedia

Studie OSN tvrdí, že Skandinávci patří mezi nejšťastnější lidi světa, pravda je ale jiná

Každý rok se objevuje zpráva OSN, která posuzuje míru štěstí v jednotlivých zemích světa. Vítězí v ní hlavně skandinávské země. Letos se ocitlo v žebříčku World Happiness Report na prvním místě Finsko, druhé bylo Norsko, třetí Dánsko, čtvrtý Island a deváté Švédsko. Jenže podrobnější průzkumy z těchto zemí to popírají. Hovoří totiž o tom, že naopak mnoho lidí na severu Evropy trpí stresem, osamělostí, obávají se nemocí a ve Finsku páchá mnoho lidí sebevraždu. Jak je tedy možné, že OSN tvrdí opak?

Letošní žebříček 156 zemí světa o míře štěstí byl zveřejněn v březnu. Česká republika se ocitla na 21. místě. Hodnotila se v něm například průměrná délka života, HDP, míra korupce, bezpečnost, možnost svobody rozhodování či sociální zabezpečení. Samozřejmě v těchto věcech jsou Skandinávci na tom dlouhodobě dobře. Ovšem, když se některá tamní média, či anglický list The Guardian, podívaly pod pokličku, je tam vidět něco úplně jiného.

Podle různých průzkumů v evropských severských zemích celkem přes 12 procent lidí označuje svůj život za hodně složitý, někteří dokonce hovoří o utrpení. Jaké jsou důvody?

Například 13,5 procenta mladých lidí se obává o své příjmy, zaměstnání a nemají jistotu, že v silně konkurenčním prostředí uspějí. Trpí proto stresem a část z nich i duševními chorobami. Kolem 16 procent starších osob zase zápasí s nemocemi a mají z nich strach. Ani u jedné skupiny se podle odborníků nedá hovořit o životním štěstí.

Například 18 procent mladých Dánů ve věku 18 až 23 let tvrdí, že alespoň někdy je postihují duševní problémy. U mladých žen je to téměř čtvrtina lidí.

Ve Finsku, které bylo agenturou letos označeno jako „nejšťastnější země světa“, pak mají dlouhodobé velké problémy se sebevraždami. Tato země je společně s Litvou na tom v tomto směru nejhůře v celé v EU. To o nekonečném štěstí moc nesvědčí.

Také v Norsku v posledních letech rychle roste počet mladých lidí, které lékaři označují za pacienty s duševními problémy. Za posledních pět let se počet těchto osob zvýšil o 40 procent.

Podle anglických novin Daily Mail tak zpráva OSN pouze maskuje některé problémy, kterými Skandinávci trpí, protože hodnotí jen některé ukazatele, které mechanicky převede do tabulek.

Nejšťastnější národy světa podle žebříčku OSN World Happiness Report (letos byl zveřejněn v březnu):

1. Finsko

2. Norsko

3. Dánsko

4. Island

5. Švýcarsko

6. Nizozemsko

7. Kanada

8. Nový Zéland

9. Švédsko

10. Austrálie

Údajně nejméně šťastné země:

1. Burundi

2. Středoafrická republika

3. Jižní Súdán

4. Tanzanie

5. Jemen

6. Rwanda

7. Sýrie

8. Libérie

9. Haiti

10. Malawi