Kontroverzní fotografie. Mesut Özil se setkal s tureckým prezidentem.

Kontroverzní fotografie. Mesut Özil se setkal s tureckým prezidentem. Zdroj: Reuters

Aféra pokračuje: Německo se pře o osud fotbalového reprezentanta Özila kvůli jeho schůzce s Erdoğanem

Kdysi ho fanoušci vynášeli do nebes, dnes na něj pískají a požadují jeho vyřazení z fotbalové reprezentace Německa. V takové situaci se ocitl hráč Arsenalu Londýn Mesut Özil. Důvodem je nejenom ostudné vyřazení Němců na mistrovství světa v Rusku a jeho matné výkony, ale také nedávná Özilova schůzka s kontroverzním tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Aféra pokračuje a má i své politické pozadí.

Mesut Özil, který se narodil v Německu, ale má turecké kořeny, se společně s reprezentačním kolegou Ilkayem Gündoganem sešli v polovině května v Londýně s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Hezky se u toho usmívali a Gündogan dokonce věnoval Erdoğanovi svůj dres, na který napsal „mému prezidentovi“. To vyvolalo odpor fanoušků i médií a třetí nejsilnější strana v německém parlamentu, Alternativa pro Německo, už týdny hlasitě volá po vyloučení obou reprezentantů z národního týmu. Ke kontroverzi mezi fanoušky a Özilem kvůli tomu došlo i na šampionátu v Rusku.

A aféra pokračuje v posledních dnech dál.

Minulý čtvrtek manažer reprezentace a někdejší vynikající fotbalista Oliver Bierhoff řekl, že Özil věc pořád dostatečně nevysvětlil a že by měl možná z týmu odejít. O den později Bierhoff ale řekl, že se „mýlil“ a že nechce dostat Özila pod nepatřičný tlak.

Na to reagoval v neděli v rozhovoru s novinami Bild am Sonntag Mustafa Özil, otec hráče. Ten prohlásil: „To je drzé tvrzení, podle mého názoru je cílem Bierhoffa zachránit si vlastní kůži.“ Syna označil za „obětního beránka“, přitom v Rusku selhalo celé mužstvo a podle odborníků i trenér.

Ani to ale nebylo všechno.

Reinhard Grindel, šéf Neměckého fotbalového svazu, v pondělním vydání sportovního magazínu Kicker říká, že Özil „zklamal mnoho fanoušků a ti od něj očekávají odpovědi“.

Mesut Özil po vypuknutí aféry začal tvrdit, že jeho setkání s prezidentem Erdoğanem bylo pouze „zdvořilostní“. Jenže turecký vůdce je považovaný za polodiktátora, který podporuje masové porušování lidských práv. Navíc ke schůzce došlo před tureckými parlamentními a prezidentskými volbami a Erdoğanova strana to hbitě využila v předvolební kampani.

Otec reprezentanta synovi teď doporučil, aby se vzdal reprezentace, protože útoky na něj jsou příliš silné a obává se, co by se mohlo stát při příštím zápase reprezentace.

Samotný Mesut Özil je momentálně na dovolené a na jeho vyjádření se čeká. S německým národním týmem se v roce 2014 stal mistrem světa.