Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina.

Zavražděný pár: Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně Martina. Zdroj: reprofoto/twitter

Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
Na místě, kde byl zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak s přítelkyní
12
Fotogalerie

Poprava slovenského novináře a jeho partnerky. Chodily mu výhrůžky, marně žádal o pomoc policii

Slovenskem od brzkých ranních hodin otřásá tragédie. Novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli zavražděni. Ján Kuciak pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. Případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře.

Dvojnásobná vražda byla spáchána během víkendu v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v bytě 27letého Kuciaka. Policejní prezident Tibor Gašpar uvedl, že oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou, což je znakem popravy. Kuciak byl střelen do hrudi, jeho partnerka do hlavy. Útočník se podle Gašpara musel na vraždu dobře připravit a rozhodně se nejednalo o amatéra.

V neděli ve 21:35 policii kontaktovala matka Kušnírové s tím, že se jí nedaří spojit se s dcerou. Policie ve 22:30 provedla prověrku v místě bydliště mladého páru. Policejní hlídka skrze okno viděla někoho ležet na zemi. Okamžitě přivolala záchranné složky, Kuciak a jeho přítelkyně už bohužel byli mrtví.

Policie uzavřela ulici a okolí Kuciakova domu v obci Veľká Mača. Na místě jsou desítky novinářů.

Kuciak se věnoval podezřelým aktivitám mnoha slovenských podnikatelů, někteří z nich, například Miroslav Bödör, jsou úzce spjati s politickou stranou Smer.

Poslední text napsal o podnikateli Mariánu Kočnerovi.

Během toho, co si Kuciak sháněl materiály k článku o Kočnerovi, několikrát kontaktoval samotného podnikatele. Ten mu ale začal vyhrožovat poté, co se novinář zeptal, zda prodej jeho bytu nějak souvisí s vyšetřováním, které zahájila policie. Kočner mu vzkázal, že na něj „najde špínu“. „Začnu s vaší osobou, pak se budu věnovat vaší matce, otci a sourozencům,“ řekl mu tehdy podnikatel.

Kuciak loni na sociální síti napsal, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.

Podle policejního prezidenta Gašpara policie v současnosti neposkytuje ochranu žádnému novináři. Dodal ovšem, že vybraným redaktorům policisté zajistí ochranu jejich bydliště hlavně v noci a že je pravděpodobně také vybaví zařízením na rychlé přivolání pomoci.

Na Slovensku dosud nebyl známý případ vraždy novináře.

Slovenská média upozornila, že deset let je nezvěstný jiný investigativní novinář Pavol Rýpal, který se dlouhodobě věnoval tématům spojovaným s mafií.

Jediný případ z moderní české historie, kdy zemřel novinář kvůli své práci, je zřejmě vražda Václava Dvořáka z dubna 1992. Podle policie za ní stál podnikatel František Mrázek, o jehož aktivitách sbíral Dvořák informace.

Vydavatelství Ringier Axel Springer Slovakia, pro které Kuciak pracoval tři roky, vydalo následující prohlášení.

„Smutníme s jeho rodinou, přáteli a kolegy. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom podpořili orgány činné v trestním řízení při identifikaci pachatelů,“ napsalo vedení vydavatelství, pod které spadá i server Aktuality.sk.

„V případě, že tento zločin byl pokusem odradit nezávislého vydavatele, jakým je Ringier Axel Springer, od odhalování porušení zákona, použijeme to jako příležitost pro ještě větší posílení naší novinářské zodpovědnosti.“

K vraždě novináře se vyjádřil také Andrej Babiš.