Slovenský novinář Ján Kuciak.

Slovenský novinář Ján Kuciak. Zdroj: Facebook

Na Slovensku byl zavražděn mladý novinář Kuciak, psal o lidech blízkých vládní straně

Na Slovensku byl zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk. Napsal to dnes Denník N s odvoláním na slovenské ministerstvo vnitra, podle něhož byla zavražděna i novinářova partnerka. Zatím není jasné, zda vražda Kuciaka souvisí s jeho prací.

Zločin byl spáchán během víkendu v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v rodinném domě 27letého Kuciaka, který se zabýval zejména podezřeními z daňových podvodů. Přitom se tyto případy týkaly především lidí blízkých nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.

Šéf elitní policejní jednotky NAKA Peter Hraško listu Sme řekl, že případ bude NAAK vyšetřovat jako úkladnou vraždu. Na místo zločinu byl vyslán krajský prokurátor.

V posledním materiálu se Kuciak zabýval aférou kolem podnikatele Mariána Kočnera spojeného podle médií s vícero daňovými a bankovními záležitostmi, jež vyvolaly pozornost médií i úřadů. Na začátku února psal o dalších podezřelých převodech bytů v luxusním komplexu Five Star Residence v Bratislavě. Dříve se věnoval také podnikání firem s nejasnou vlastnickou strukturou či podnikateli a dnes již bývalému členovi nejsilnější opoziční strany Svoboda a solidarita Romanu Vrťovi, který čerpal dotace i na údajně nezdařenou mobilní aplikaci.

Kočner, který se dostal do pozornosti již v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí nejsledovanější slovenské soukromé televize Markíza pomocí pracovníků bezpečnostní služby, loni na podzim podle portálu Aktuality.sk Kuciaka zastrašoval. Portál tehdy uvedl, že Kočner Kuciakovi oznámil, že "se začne zajímat o jeho rodiče a rodinu" a že když zjistí "jakoukoliv špínu", tak ji zveřejní.

Na Slovensku dosud není známý případ vraždy novináře. Slovenská média upozornila, že deset let je nezvěstný jiný investigativní novinář Pavol Rýpal, který se dlouhodobě věnoval tématům spojovaným s mafií. V roce 2015 policie zase žádala veřejnost o pomoc při pátraní pro redaktorovi ekonomického listu Hospodárske noviny Miroslavu Pejkovi.