Střelba v Las Vegas.

Střelba v Las Vegas. Zdroj: reprofoto/twitter

Chris Bethel, válečný veterán z Iráku.
Jonathan zachránil 30 lidí.
Bývalý člen námořní pěchoty Taylor Winston si s kamarádkou Jenn Lewis.
3
Fotogalerie

Hrdinové z Las Vegas: Silné příběhy čtyř statečných, kteří zachránili desítky životů

Stephen Paddock během koncertu zpěváka Jasona Aldeana zastřelil 59 lidí a 527 dalších zranil. Než do jeho pokoje obloženého zbraněmi dorazila policie, zastřelil se. Přinášíme příběhy čtyř lidí, kteří výrazně pomohli tomu, aby nevyhaslo mnohno dalších životů. 

Pokračování 2 / 4

Jonathan zachránil 30 lidí, poté byl střelen do krku, s kulkou bude žít po zbytek života

Jonathan zachránil 30 lidí.Jonathan zachránil 30 lidí.|twitter.com

Jonathan Smith slavil na festivalu country hudby v Las Vegas své třiačtyřicáté narozeniny. Rodák z Orange County v Kalifornii si při prvních výstřelech, které slyšel, myslel, že jde o ohňostroj. Velmi rychle však pochopil, že někdo střílí. V nastalém zmatku a panice se mu ztratilo všech devět členů rodiny, se kterými na festival vyrazil. Přesto se snažil pomoci lidem kolem sebe.

Podle svědků jako jeden z prvních křičel: „Je to střelec! Střelec! Utíkejte, utíkejte!“ Kousek od něj stála skupinka vyděšených a strachem paralyzovaných mladých dívek. Jonathan se vydal jejich směrem, aby jim pomohl. Když k vystrašeným dívkám doběhl, řekl jim, aby si alespoň lehly na zem. V tu chvíli ho zasáhla kulka do krku. Jonathan Smith přežil a stejně tak všichni členové jeho rodiny.

S kulkou v krku už bude muset pravděpodobně žít po zbytek svého života. Podle lékařů by bylo její vyjmutí velmi složité, a tak ji zatím ponechali na místě. Podle svědků pomohl Jonathan Smith zachránit mnoho životů tím, že včas rozpoznal střelbu, nezpanikařil a naváděl lidi, aby utíkali správným směrem.

Pokračování 3 / 4

Taylor Winston a Jenn Lewis našli nákladní auto s klíčem v zapalování. Naložili těžce zraněné a přivezli do nemocnice přes dvacet lidí

Bývalý člen námořní pěchoty Taylor Winston si s kamarádkou Jenn Lewis.Bývalý člen námořní pěchoty Taylor Winston si s kamarádkou Jenn Lewis.|twitter.com

Bývalý člen námořní pěchoty Taylor Winston si s kamarádkou Jenn Lewis užíval festival Route 91. Podařilo se jim uniknout střelbě. Když však utekli a střelba utichla, uvědomili si, že za sebou nechali spoustu zraněných lidí, kteří potřebují pomoc.

V místě byla v tu chvíli panika a utíkali všichni, proto se Taylorovi a Jenn podařilo najít prázdný náklaďák, který měl klíče v zapalování, ale majitel u něj nebyl. Náklaďák stál na kraji silnice. Přátelé od dětství okamžitě věděli, co budou dělat.

Začali v nákladním autě shromažďovat kriticky zraněné a s pomocí policejního auta, které jim dělalo doprovod a jelo houkající před nimi, aby se dostali do nemocnice co nejdříve, se jim podařilo přivést do nemocnice dvacet zraněných najednou. Bohužel, ne všichni z nich přežili.

„Poté, co skončila střelba, záleželo jen na jedné věci – dostat co nejdříve zraněné do nemocnice a zvýšit tak jejich šance. Uvědomili jsme si to a pokusili se pomoci nejlépe, jak jsme mohli,“ prohlásil mariňák Winston pro The Daily Beast.

Pokračování 4 / 4

Chris Bethel, veterán z Iráku, naváděl policii po telefonu k pokoji střelce

Chris Bethel, válečný veterán z Iráku.Chris Bethel, válečný veterán z Iráku.|twitter.com

Chris Bethel, válečný veterán z Iráku, byl v Las Vegas na IT konferenci. Ubytoval se v hotelu Mandalay Bay. Chris byl ve svém pokoji, když uslyšel výstřely. Jako veterán z Iráku dokázal mnohem dříve než ostatní rozpoznat střelbu od ohňostroje. Mnoho návštěvníků festivalu totiž začalo utíkat až později, protože se domnívali, že zvuk, který slyší, je ohňostroj.

Chris zavolal na policii, aby nahlásil střelbu v Mandalay Bay, aniž by v tu chvíli tušil, že se přímo pod okny odehrává největší masová vražda v moderní historii USA. Chris Bethel naváděl po telefonu policii a pomohl jí identifikovat střelce, který jak se ukázalo, střílel z pokoje dvě patra nad Chrisem. „Mluvil jsem s policií a byl jsem přikrčený před dveřmi svého pokoje. Očekávali jsme, že střelec bude utíkat, chtěl jsem ho vidět, abych ho mohl pomoci identifikovat, řekl Bethel pro CBS News.