Ivana Zemanová se ve věznici Rýnovice setkala s Jiřím Kajínkem.

Ivana Zemanová se ve věznici Rýnovice setkala s Jiřím Kajínkem. Zdroj: Jiří Ovčáček

Zeman dá Kajínkovi milost: Odsouzený vrah opustí po 23 letech vězení

Třiadvacet let seděl v kriminále, utíkal a snažil se obnovit svůj proces. Teď se Jiří Kajínek zřejmě dostane na svobodu. Prezident Miloš Zeman se mu podle informací Blesku rozhodl udělit milost! Příslušný dokument podepíše po návratu z Číny.

Rozhodnutí o udělení milosti přišlo jen den poté, co Kajínka ve věznici Rýnovice navštívila první dáma Ivana Zemanová. Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka zveřejnil sérii fotografií, na kterých si s vězněm prezidentova žena mimo jiné podává ruku. Také ho prý obdarovala knihou o lánském zámku.

Reportér Josef Klíma o milosti pro Kajínka:

Video placeholde
Josef Klíma mluví o milosti pro Jiřího Kajínka • Martin Bartkovský

Zeman po nástupu do funkce převedl pravomoc k řízení o milostech na ministra spravedlnosti, což podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové nebrání tomu, aby prezident o milosti rozhodl sám. Zeman se již v roce 2013 vyjádřil v televizi Prima pro obnovu řízení v Kajínkově kauze a dva roky poté to zopakoval. Loni uvedl, že si vyžádal Kajínkův spis, ale tehdy ještě říkal, že mu milost nedá.

Při letošní dubnové návštěvě Čáslavi už ale Zeman řekl, že o Kajínkově omilostnění vážně uvažuje. "Je ve vězení asi 20 let a existují důvodné pochybnosti o jeho vině," řekl tehdy.

Další informace najdete webu Blesk.cz >>>