Jiří Kajínek

Jiří Kajínek Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Idol Kajínek: Nejznámější vězeň se definitivně proměnil v legendu

Potkali se ve vězení: nová ministryně spravedlnosti Helena Válková a nejslavnější zločinec Česka Jiří Kajínek. A bylo to setkání pro oba šťastné – Válková díky Kajínkovi odvedla částečně pozornost od navýsost trapného politického faux pas, jehož se dopustila výrokem o životě za protektorátu. Kajínek se zase po čtyřech letech dostal do zpravodajství v hlavním vysílacím čase a dodal potřebnou reklamu své knize, jež právě dorazila na pulty knihkupectví.

Třiašedesátiletá ministryně, bývalá držitelka rudé knížky KSČ, dnes členka vlády za Babišovo ANO, uvyklá ze své praxe právničky specializující se na trestní právo a kriminologii na mnohé, byla rozhovorem s odsouzeným vrahem Kajínkem zjevně pohnuta a bezelstně novinářům přiznala, jak Kajínkovi věří, že už nebude zkoušet z vězení uprchnout – vždyť jí to přece slíbil.

„Ode všech se odlišuje. Je přesvědčivý a komunikativní. Má přehled. Rozhovor s ním mne inspiroval,“ usmívala se Helena Válková, jako když matka hovoří se shovívavou pýchou o svém nezvedeném, ale současně tak úžasném synovi.

Bylo to dojemné. Zvlášť její slib Kajínkovi, jejž před ní pravidelně pronášeli mnozí ministři spravedlnosti i prezidenti, že znovu jeho případ přezkoumá, ale: „Řekla jsem mu, že to není má priorita.“

Pouť ke Kajínkovi

Tomu se dá lehce uvěřit. Kajínek se stal maskotem povolebních časů; veřejný slib nových ministrů a prezidentů, že se na jeho případ znovu podívají, je už pomalu tradicí. Kdo nemluví s Kajínkem, jako by nebyl.

obálka 14obálka 14|ReflexRozsáhlé téma Kájínek najdete v aktuálním čísle časopisu Reflex, který vychází ve čtvrtek 3. dubna!