Podle ruského nejvyššího soudu jsou jehovisté extremistickou sektou.

Podle ruského nejvyššího soudu jsou jehovisté extremistickou sektou. Zdroj: ČTK

Sektě jehovistů v Rusku zvoní hrana. Nejvyšší soud ji může zakázat

Na pokyn ruské vlády začal ruský nejvyšší soud projednávat, zda nepostaví svědky Jehovovy, největší světovou sektu, mimo zákon. Na seznam extremistů se již dostali díky ministerstvu spravedlnosti vedoucí představitelé sekty, nejvyšší soud by měl o dalším osudu sekty rozhodnout během několika dalších dní.

Ruský nejvyšší soud sice uznal, že rozhodovat o této věci není v jeho kompetenci, vládní úřad pro legislativu však uvedl, že není jasné, čí kompetence tento zákaz je, a proto ji ruskému soudu přenechal. Vzniká tak zřejmě zajímavý precedens, který otvírá dveře pro zakazování či omezování dalších náboženských uskupení. Ministerstvo spravedlnosti ve své zprávě argumentuje, že zákazem jehovistů by došlo k „potírání extremismu“, který „porušuje ruské právo“.

BBC zveřejnila reakci vedení ruských jehovistů, kteří tvrdí, že jejich „náboženství nemá nic společného s extremismem“. Dále uvedli, že jejich argumenty ruské soudy nikdy nebraly v potaz. V Ruské federaci žije více než 175 tisíc členů této sekty a v zemi funguje 365 center, kde se jehovisté scházejí.

Jehovisté jsou po celém světě známí několika nezaměnitelnými znaky. Téměř ke každým dveřím již zavítala dvojice tiše a distingovaně vystupujících lidí, kteří se s úsměvem ptají, jestli si nechceme popovídat o Bibli. Hovor bude směřovat k nabídce návštěvy jejich „centra“ (které je zpravidla velmi dobře utajované – nenajdete o něm téměř nikde veřejně dostupné informace). Známé jsou také jejich časopisy Strážná věž a Probuďte se, které dvojice jehovistů nabízejí u vstupů do metra.

V České republice jsou jehovisté oficiálně zaregistrovanou církví, fakticky však vykazují všechny znaky sektářství. Vstup do této „církve“ je zpravidla velmi snadný, horší je to s vystupováním. Svědci Jehovovi zpravidla pohltí celou rodinu – na jejich setkáních vidíte často i dvouleté děti, které zatím netuší, co se kolem odehrává. Sekta také používá při svých setkáních vlastní liturgické materiály, které se liší od těch křesťanských. Mezi nejznámější tvrzení patří jejich víra ve smrt Ježíše na kůlu, nikoliv na kříži. Jehovisté také odmítají transfúzi krve, což členy v podstatě permanentně ohrožuje. Ve světě má tato sekta podle informací BBC na 9 milionů členů.