Video placeholde
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
Patnáctiletá Julia Konstantinovová si vzala život podle návodu na internetu.
V rámci hry Modrá velryba se děti sebepoškozují.
Status Julie Konstantinovové na sociální síti se slovem End, tedy konec.
6
Fotogalerie

Strašlivá hra na sociální síti v Rusku: Děti v rámci plnění úkolů páchají sebevraždy

Ruská policie vyšetřuje strašlivý a bizarní případ hry na sociálních sítích, která se jmenuje „Modrá velryba“. V rámci plnění úkolů se účastníci kromě jiného sebepoškozují a v 50. den hry mají spáchat sebevraždu. Bohužel několik dětí se kvůli tomu letos skutečně zabilo.

Sebevražedná hra nese jméno po největším živočichovi na světě, kterým je plejtvák obrovský, jemuž se říká i „Modrá velryba“. Účastníkům jsou přes sociální sítě dávány různé úkoly. Například se musí řezat nožem do těla. A v 50. den hry mají spáchat sebevraždu.

Koncem února se z tohoto důvodu zabily skokem ze střechy obytného domu Julia Konstantinovová (15) a Veronika Volkovová (16) ve městě Usť-Ilimsk v Irkutské oblasti. Podle anglicky psaného listu The Siberian Times se v Krasnojarsku těžce zranila i patnáctiletá Jekatěrina a ve městě Čita skočila pod vlak čtrnáctiletá dívka.

Policie i úřady se domnívají, že všechny dívky byly zmanipulovány přes hru na sociální síti. Dva dospívající chlapci byli v rámci vyšetřování zadrženi, protože údajně natáčeli některé z těchto sebevražd.

V Rusku se nejedná o první zaznamenané případy, kdy někdo přes sociální sítě nabádá lidi k sebevraždě. Bohužel některé případy skončily tragicky.

Ruská soukromá televize Ren uvedla, že interní zpráva tajné služby FSB informovala dokonce prezidenta Vladimira Putina, že „problém iniciovaných sebevražd nezletilých přes internet je opravdu vážný“.

Minulý rok policie zatkla a obvinila tehdy jedenadvacetiletého Filipa Budejkina, který v letech 2013 a 2016 založil na sociálních sítích 8 skupin, které vyzývaly k sebevraždám. Kvůli tomu prý spáchalo sebevraždu 15 nezletilých a dalších pět se jich o ni pokusilo.