Diamant Růžová hvězda

Diamant Růžová hvězda Zdroj: AP

Diamant Růžová hvězda se vydražil za rekordní sumu 2,1 miliardy korun

Nejdražší a nejcennější diamant na světě se dnes dopoledne prodal na dražbě aukčního domu Sotheby's v Hong Kongu. Nový majitel zaplatil za světový unikát astronomických 71,2 milionu dolarů, což je v přepočtu zhruba 2,1 miliardy korun.

Téměř šedesátikarátovému diamantu se přezdívá Růžová hvězda. V roce 1999 byla objevena v Africe. Následně byla vybroušena a společností De Beers, která patří mezi největší distributory diamantů na světě, prodána.

Není to poprvé, kdy se Růžová hvězda dostala do dražby. Před čtyřmi lety si ji v aukci téhož aukčního domu zakoupil neznámý kupující, který sice dražbu vyhrál, koupi si ale následně rozmyslel a diamant nezaplatil. Aukce, která se konala v roce 2013 v Ženevě, tak byla neúspěšná.Nyní se však zdá, že se může aukční dům radovat. Hlásí totiž, že cena, za niž si neznámý šťastlivec Růžovou hvězdu koupil, je zcela rekordní.

Růžový diamant je výjimečný hned z několika stran. Zaprvé se jedná o vůbec nejčistší vytěžený diamant. Jeho čistota spočívá v tom, že neobsahuje látky, které obsahují „obyčejnější“, běžné diamanty. V tomto případě jde především o chybějící bor a dusík. Čistota spočívá také v zabarvení – diamant je totiž sytě růžový. Barevných diamatů, například žlutých, modrých, nebo právě růžových, je velmi málo. Pouhá 1,5 až 2 procenta vytěžených kamenů jsou právě tyto barevné unikáty. Od toho se také odvíjí jejich cena, která je obvykle astronomická.