Rozsvícenou mazací tramvaj zachytil redaktor Reflex.cz na Malostranském náměsí

Rozsvícenou mazací tramvaj zachytil redaktor Reflex.cz na Malostranském náměsí Zdroj: Martin Bartkovský

Mazací tramvaj
Mazací tramvaj na ulici Komunardů v Holešovicích
Mazací tramvaj
3
Fotogalerie

Mazací tramvaj se vrátila do pražských ulic, jezdí ozdobená se svítícím andělem

Dne 12. května 2016 zamířila oblíbená mazací tramvaj do hostivařské opravny tramvají, aby tam “nastoupila” na svou pravidelnou údržbu. Pražané a fanoušci této tramvaje se však před Vánoci dočkali jednoho velkého dárku. Mazací tramvaj se opět projíždí pražskými ulicemi.

Mazací tramvaj zajišťuje promazávání kolejnic po celé Praze, a to již téměř dva roky. Pro promazávání je speciálně upravená, má nápadnou červenou barvu a krátce po svém “nasazení” v předminulém roce se stala neoddělitelnou a především velmi oblíbenou součástí pražské dopravy. Mazací tramvaj má svou fanouškovskou stránku na sociální síti Facebook, kde ji sleduje již více než 11 tisíc lidí.

 

Mazací tramvaj se snaží vyřešit dlouholetý problém pražských tramvají, které především při projíždění zatáček - tedy kolejních oblouků - skřípou. Právě této komplikaci se vůz snaží zabránit, je proto vybaven zvláštní mazací technikou.

 

Během vánočních svátků jezdí tramvaj ozdobená. Blikají na ní vánoční světla a na upravené zadní části stojí osvícený anděl.