Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Dávám Ježíškovi rok, maximálně dva. A pak bude mimo zákon

Na nadělování dárků „Ježíškem“ se sice skoro všichni těší a tradice je to prastará. Ovšem to, co Ježíšek představuje, do pokrokové společnosti vnáší celou řadu negativních jevů a naší mládeži dává špatný příklad již od raného dětství.

Už dost toho bylo napsáno o nehygienických podmínkách, do kterých matka Maria Ježíška přivedla. V chlévě, kde porodila, jistě nikdy nebyla žádná inspekce ze zemědělské a potravinářské správy, natož z hygieny. Rovněž u porodu zúčastněná(!) zvěř zjevně neprošla prohlídkou České plemenářské inspekce.

Porod se navíc nedá do statistik zanést ani jako porod v nemocnici, ani jako domácí porod. Už od začátku z toho tedy dělala rodina holubník. K dobru by se Marii dalo přičíst, že ve své době měla odvahu počít nesezdána, ale ty její následné trapné výmluvy…

To jsme však stále ještě u banalit typu porod. Teď přijde to hlavní.

Maria s Josefem jsou podezřelí z krácení daně. Dostali hromady vzácných prezentů, darovací daň ale neplatili z ničeho. Vzhledem k tomu, že minimálně část jich pocházela ze zahraničí, měla by o darech mít informace celní správa. Ale nemá. Zřejmě tedy ještě došlo k pašování a stát přišel o příjmy z cla.

Ani v dospělosti to s Ježíškem nebylo lepší. O Ježíškových daních z příjmu nikde neexistují záznamy. Přitom tento živnostník prokazatelně provozoval činnosti v oblasti poradenství, koučingu a meditací.

Víme bezpečně, že platby za tyto služby nebyly hrazeny bezhotovostně a že Ježíšek nefakturoval. V tom případě měl být zaregistrovaný k EET, ale ani to neudělal. Zjevně proto také neustále měnil místo podnikání a provozovny.

Patrně mu v tom pomáhal znalec daňového systému Matouš, sám bývalý výběrčí daní. Aby toho nebylo málo, Ježíšek za Matouše coby svého zaměstnance (živnostenský list neměl) nehradil sociální a zdravotní pojištění. Dokonce snad svým dvanácti zaměstnancům nehradil ani minimální mzdu. Není divu, že mu třináctý pracovník utekl.

Tak tedy neplnění hygienických standardů, krácení daní, zatajování příjmů, neodvádění pojistného, obcházení cla. Není divu, že má Ježíšek každý rok na rozdávání...