Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Jezulátko, Santa i přerostlý ježek. Jak si děti představují Ježíška?

Pokud jste někdy přemýšleli, jak děti vnímají vánoční tradice plné nadpřirozených bytostí, jaká je jejich verze toho, jak se dárky dostanou do nadílky, případně do kolika let věří na "Ježíška", jistě oceníte závěry aktuálního průzkumu čokoládovny Carla. Průzkum na téma Ježíšek, Mikuláš a ostatní dětská tajemství proběhl na přelomu měsíce a zúčastnilo se jej 218 respondentů. 

Filmy s vánoční tématikou především z americké produkce mají o podobě toho, kdo nosí dětem dárky jasno - fousatý a přitloustlý pán v červeném kostýmu. Jak si budou "Ježíška" představovat  Češi nebylo proto jisté - dřívější podobenství malého Jezulátka zde na čas vystřídal děda Mráz, kterého v posledních letech úspěšně válcuje Santa Claus ze západu.

Realita je následující, "Ježíšek" pro nás v dětství měl v 43 % podobu malého Jezulátka, pro 16 % Santa Clause a 13 % odpovědělo, že dědy Mráze. Nelze však opomenout 6 % odpovědí, kteří si pod "Ježíškem" představovali malého ježka s bodlinkami.

Kdy se děti dozvídají pravdu o Ježíškovi?

Pokud jste zvědaví, do kolika let je vhodné o některých "věcech" okolo Vánoc raději mlčet, tak dle průzkumu je to zhruba do osmi let. Nejčastěji totiž děti věří na Ježíška do 7 let (26 %), do 6 let (20 %) a do 8 let (19 %). Do 9 let už jen 8 % do 10 let pak jen 6 %.

Mnohem zajímavější informací je, od koho se děti dozvědí, že Ježíšek neexistuje. Většinou jsou na vině kamarádi 32 % a samotní rodiče 23 %.  Televize (pouze 2 %) hraje překvapivě menší roli než učitelky ve škole (3 %).  Nedokázalo si vzpomenout celkem 13 % dotázaných. Jedním z extrémních odhalení v průzkumu byla informace, že pravdu o Ježíškovi se respondent dozvěděl už v mateřské školce od učitelky a že všechny děti pak brečeli. 

Hádanka nakonec: a co Mikuláš?

Víte, kde se podle průzkumu Mikuláš nejčastěji zanechá svou andílku? Za oknem! 38 % respondentů uvedlo, že mikulášskou nadílku jim Mikuláš nechává za oknem. Téměř třetině (30 %) nosí nadílku Mikuláš osobně, 13 % ji najde na balkóně a 10 % v pokojíčku. S tím koresponduje nejčastější odpověď respondentů, kudy se k nim s nadílkou dostane – oknem (36 %) a dveřmi (37 %).

Proč se čokoládovna pustila do zvláštního vánočního výzkumu? „I díky našemu zaměření na čokoládu a polevy máme k Vánocům velmi blízký vztah, a proto nás zajímalo, jaký byl náš pohled na Vánoce, když jsme byli děti. Některé odpovědi v průzkumu nám vykouzlily na tváři obrovský úsměv,“ uvedl výkonný ředitel čokoládovny Carla Jakub Šrámek.