Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Věřte, nevěřte, Češi patří k nejšťastnějším zaměstnancům na světě

Kdybychom hodnotili podle nekonečných připomínek a neustálého stěžování si na něco, nepatřili by Češi ke spokojeným zaměstnancům. Jenže mezinárodní studie ukazuje pravý opak. Pokud Češi práci mají, tak jsou ve svém zaměstnání většinou šťastní. Dokonce patří k těm nejvíce spokojeným na celém světě.

Švédská výzkumná společnost Universum připravuje studii (jmenuje se Global Workforce Happiness Index) o spokojenosti zaměstnanců v jednotlivých zemích světa. Tentokráte se v online dotaznících ptala 200 tisíc mladých zaměstnanců v 57 zemích. Výzkum probíhal celý rok a skončil letos v září.

Česká republika skončila na 10. místě, před Německem a Švýcarskem. První je Dánsko.

Dotazy směřovaly k celkové spokojenosti zaměstnanců, k tomu, zda chtějí v blízké budoucnosti svoji práci opustit, či zda mohou dobře sladit svůj soukromý život a nároky na ně kladené v zaměstnání.

„Spokojenost zaměstnanců je důležitá z toho důvodu, aby si firmy a instituce udržely své talenty, aby byli lidi motivováni. Pomáhá to také udržovat v chodu ty nejlepší ekonomiky,“ říká Daniel Eckert ze společnosti Universum.

Hlavními faktory pro změnu pracovního místa jsou pak nabídky vyššího platu a lepší možnost osobnostního rozvoje.

10 zemí, kde jsou podle studie zaměstnanci nejspokojenější:

1. Dánsko

2. Norsko

3. Kostarika

4. Švédsko

5. Rakousko

6. Nizozemsko

7. Finsko

8. Belgie

9. Maďarsko

10. Česká republika

Celou studii najdete zde.