Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ju na představení k výročí založení "Dělnické strany Koreje"

Kim Čong-un s manželkou Ri Sol-ju na představení k výročí založení "Dělnické strany Koreje" Zdroj: Profimedia

Propaganda KLDR modernizuje: Režim spustil obdobu Netflixu a nabízí dokumenty o Kimovi

Severní Korea zahájila provoz služby, která je označována za místní obdobu internetové videopůjčovny a televize Netflix. Diváci si díky službě budou moci přehrát dokumentární pořady o komunistických vůdcích z dynastie Kimů a učit se rusky nebo anglicky, oznámila severokorejská státní televize.

Technologie zvaná Manpang údajně umožňuje divákům sledovat v reálném čase pět různých televizních kanálů. Všechny vysílají státem schválené zpravodajské a vzdělávací pořady. Rovněž pak je díky zmíněné službě možné připojit se ke státem kontrolovanému intranetu a nalézt informace o aktivitách vůdce Kim Čong-una a ideologii vládnoucí strany. Uživatelé také takto mohou číst články z oficiálních novin Rodong sinmun a od tiskové agentury KCNA.

Příslušný set-top box umožňuje divákům vybírat programy a prohledávat zadané kategorie, nabízí tedy podobné funkce jako Netflix, uvedla agentura AFP. "Pokud chce divák například sledovat film o zvířatech a vyšle žádost, promítne se mu příslušné video. Jde o dvoustrannou komunikaci," popsal představitel Kim Čong-min.

Pokud je tvrzení severokorejských činitelů pravdivé, znamená Manpang významný pokrok tamních televizních technologií. Přístup k internetu v KLDR je vyjma určitých elitářských kruhů velmi omezený. Někteří lidé mohou na svých chytrých telefonech používat státem kontrolovaný intranet, počítače jsou ale pro průměrného pracujícího příliš drahé a jejich vlastnictví vyžaduje povolení vlády.