Premiér a šéf vládní ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval poslankyni své strany Pavlínu Nytrovou, aby se za své "nemístné a urážlivé výroky" o homosexuálech omluvila.

Premiér a šéf vládní ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval poslankyni své strany Pavlínu Nytrovou, aby se za své "nemístné a urážlivé výroky" o homosexuálech omluvila. Zdroj: ČTK

Omluvte se za urážky homosexuálů, vyzval premiér Sobotku poslankyni Nytrovou

Premiér a šéf vládní ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval poslankyni své strany Pavlínu Nytrovou, aby se za své "nemístné a urážlivé výroky" o homosexuálech omluvila. Pokud by politička i v budoucnu pokračovala v podobných prohlášeních, za ČSSD by už nemohla kandidovat. Premiér to dnes uvedl po schůzce s Nytrovou v tiskové zprávě. Poslankyně ve středu v debatě o novele o registrovaném partnerství řekla mimo jiné to, že se homosexuálové budou snažit legalizovat sex s dětmi.

"Požádal jsem poslankyni Nytrovou, aby se omluvila za nemístné a urážlivé výroky, kterých se dopustila během svého vystoupení v Poslanecké sněmovně. Zdůraznil jsem jí, že jakékoliv šíření netolerance a nenávisti vůči sexuálním minoritám je v rozporu s hodnotami a programem sociální demokracie," uvedl Sobotka. Připomněl, že sociální demokracie patřila mezi strany, které zákon o registrovaném partnerství podpořily.

Norma začala platit od července 2006. Sněmovna debatovala o novele, která by umožnila registrovaným partnerům adoptovat dítě svého protějšku. Předlohu připravila skupina poslanců všech stran kromě lidovců už v roce 2014. Podobný návrh předložili už zákonodárci předchozí Sněmovny. Kvůli pádu tehdejší Nečasovy vlády se ale nestihl projednat. Nytrová v debatě řekla mimo jiné to, že homosexuálové jsou většinou promiskuitní, mají nadprůměrný sklon k alkoholu a je u nich vyšší míra duševních poruch. V Českém rozhlase pak prohlásila, že homosexuální lobby podniká postupné kroky, aby nastolila nadvládu nad heterosexuální skupinou.

"Pokud by paní poslankyně v tomto způsobu argumentace pokračovala i v budoucnosti, bylo by to neslučitelné s její jakoukoliv kandidaturou za ČSSD," uvedl Sobotka.

Od výroků poslankyně ČSSD se distancovali nejen politici sociální demokracie, ale i jiných stran. Podle místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) by Nytrová s takovými názory "měla přestoupit do jiné strany".

Podobnou novelu jako poslanci sepsal také ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), a to právě kvůli průtahům kolem normy ve Sněmovně. Návrh změn zákona o registrovaném partnerství by měla brzy projednávat vláda.