Bývalí němečtí teroristé, dnes lupiči (zleva): Volker Staub, Daniela Kletteová a Burkhard Garweg

Bývalí němečtí teroristé, dnes lupiči (zleva): Volker Staub, Daniela Kletteová a Burkhard Garweg Zdroj: Německá policie

Bývalí němečtí levicoví teroristé se po 20 letech vynořili z úkrytu. A začali krást ve velkém

Ultralevičácká teroristická organizace Frakce Rudé armády, která měla v Německu od roku 1970 na svědomí desítky vražd, atentátů a únosů, se sama v dubnu 1998 rozpustila. Ovšem německá policie teď tvrdí, že někteří její členové, kteří žili dlouhé roky v utajení, jsou opět na scéně. Podle všeho nechtějí páchat atentáty, ale loupí v obchodech.

Policie v Dolním Sasku, jak napsal týdeník Der Spiegel, loví v současnosti tři bývalé teroristy, kteří jsou v podezření, že vyloupili několik supermarketů v severním Německu. V jednom z nich ukradli sejf, ve kterém bylo 70 tisíc euro. Celkem prý mají na svědomí krádeže a loupeže za 380 tisíc euro.

Někdejšími teroristy a dnešními lupiči mají být Daniela Kletteová, Ernst-Volker Staub a Burkhard Garweg. Ti byli součástí třetí a poslední generace Frakce Rudé armády.

Bezpečnostní složky identifikovaly jako prvního Stauba, kterého poznal podle fotografií člověk, který mu prodal auto. To bylo použito při loupeži a zločinci ho pak v lese zapálili. Policie někdejší fotografie všech bývalých teroristů zveřejnila před několika týdny, protože jsou teď podezřelí z několika závažných trestných činů.

Podle odborníků se ale trojice zřejmě nechystá páchat nové atentáty, ale loupežemi se snaží financovat své utajené životy.

Třetí generace Frakce Rudé armády se v letech 1985 - 1993 podle Wikipedie zaměřila výhradně na atentáty, které byly podstatně jednodušší než předešlé únosy a vydírání. Cílem teroru už nebyli jenom představitelé německého kapitalismu, ale také osoby veřejnosti prakticky neznámé. Mezi jejich oběti patří například průmyslník Ernst Zimmermann, člen představenstva Siemensu Karl-Heinz Beckurts a vedoucí odboru na ministerstvu zahraničí Gerold von Braunmühl. V březnu 1993 podnikla organizace bombový útok na stavbu nové věznice ve Weiterstadtu.

Podle faxu zaslaného britské agentuře Reuters se 20. dubna 1998 Frakce Rudé armády sama rozpustila. Někteří její členové ale nikdy nebyli dopadeni. Německá policie si myslí, že třem z nich je teď na stopě.